Home » Recensies Sportboeken » Niets is wat het lijkt – Mart Smeets

Niets is wat het lijkt – Mart Smeets

Mart Smeets Niets is wat het lijkt

Mart Smeets zet in Niets is wat het lijkt de sportliefhebber en volger weer regelt tot nadenken. Hebben we nou echt gezien wie er heeft gewonnen, wat er is gebeurd en is die sporter nou echt wel zo goed of zo slecht. Of zijn we allemaal aan het koekeloeren naar een voorstelling waar maar weinig mensen het ware script van kennen?

Jaarlijkse bundeling van verhalen

Jaarlijks bundelt Mart Smeets verhalen tot een boek, ditmaal met de titel Niets is wat het lijkt. Dit is ook gelijk het thema dat in het gehele boekt terugkomt. We kijken allemaal naar sportwedstrijden, sporters het circus dat vaak om toernooien of wedstrijden hangt. Maar zien we wel wat er echt aan de hand is? In veel gevallen is volgens Smeets niets wat het lijkt. En al denken we te weten wat de waarheid is, dan nog komt daar al gauw een vraagteken achter. Smeets wisselt in Niets is wat het lijkt korte en lange verhalen af, waarin sport het hoofdthema is. Sommige korte verhalen zijn al eerder verschenen in andere vorm in Trouw, Haarlems Dagblad, NUsport of de VARAgids. Daarnaast schuwt de sportjournalist en presentator van de NOS het niet om zijn voorliefde voor muziek via een aantal concertbezoeken te belichten, net zoals een voorzichtige kijk in zijn privéleven.

De wielerwaarheid

De sporten die Mart Smeets nauw aan het hart liggen krijgen logischerwijs de meeste aandacht. Wielrennen wordt vanuit diverse perspectieven bekeken, waarbij list en bedrog toch altijd weer snel om de hoek komt kijken. De dopingperikelen hebben een flink gat in het wielerseizoen geslagen, waarbij ‘de waarheid’ nu eindelijk boven water is gekomen. Of is er nog altijd sprake van de grote omerta? Ook de internationale bestuurders wisten op zeer curieuze wijze het nieuws te halen. Een tenenkrommende vergadering zorgde voor een machtsovername. Smeets bekeek het van dichtbij en stelde bijna iedere keer vast: niets is wat het lijkt.

Niets is wat het lijkt – Mart Smeets

Naast de arbeiders op de weg is er ook veel ruimte ingeruimd voor de Amerikaanse sporten. Mart Smeets beschrijft een bezoek aan Fenway Park, de thuishaven van de Boston Red Sox. Sweet Caroline is al jaren met de honkbalclub verbonden, afgelopen voorjaar werd dat nog een stuk krachtiger. Na de bomaanslag tijdens de Boston Marathon werd de sportwereld verbroederd. Alle clubs in de Major League speelden tussen de achtste inning Sweet Caroline, zelfs aartsvijand New York Yankees. Het community singing zorgde in Fenway Park voor kippenvel.

De Nets kunnen helemaal niet hip zijn

Ook neemt Smeets de lezer in Niets is wat het lijkt mee naar het grijze basketbalverleden. De Brooklyn Nets zijn nu een hippe club uit de NBA, maar vroeger waren de Nets het afvoerputje van de competitie. Alleen absolute basketbalgekken stapten in een bus om in een obscure sporthal naar de Nets te gaan kijken. Smeets was zo’n gek en beschrijft de trips. Voetbal, tennis, schaatsen en hockey zijn tevens sporten die voorbij razen in het ruim 250 pagina’s tellende boek. De verhalen lezen zoals gebruikelijk bij Mart Smeets snel weg en zetten her en der aan tot denken. Sport is meer dan wat er zichtbaar wordt voor de televisiecamera en ook dan geldt: niets is wat het lijkt.

blauwBol