Home » Recensies Sportboeken » Recensies Schaatsboeken » De Schaatser – Nando Boers

De Schaatser – Nando Boers

Nando Boers De Schaatser

Gesprekken met sporters zijn vaak kort en oppervlakkig. Na een wedstrijd of een race wordt kort de prestatie doorgenomen in een mixed-zone, waarbij de sporters hetzelfde verhaal vaak moeten afsteken. Hetzelfde geldt vaak voor andere belegde persconferenties. Nando Boers pakte het anders aan en ging met de schaatsers op een rustige dag een lang gesprek aan. Het leverde acht mooie verhalen op, gebundeld in De Schaatser.

 Lostrekken van de actualiteit

Nando Boers ging voor De Schaatser in gesprek met Mark Tuitert, Ireen Wüst, Sven Kramer, Annette Gerritsen, Bob de Jong, Stefen Groothuis, Jan Smeekens en Michel Mulder. De helft won al eens goud op de Olympische Spelen, de andere vier hopen in 2014 toe te slaan. Hij trok de gesprekken echter los van de actualiteit, wat acht mooie verhalen opleverden. Vier van de stukken zijn al deels in NuSport verschenen. De verhalen zijn echter bewerkt en veel uitgebreider gebracht. In totaal telt De Schaatser dan ook 176 pagina’s.

blauwBol

De Schaatser – Nando Boers

Bij Sportcafé 1890 vertelde Nando Boers met welke intentie hij aan het sportboek is begonnen. “Ik wilde de tijd nemen om met schaatsers en sporters uitgebreider te praten. Praten over het vak en niet over de actualiteit.” Boers, eerder al auteur van onder meer Amigo! opende bij iedere schaatser met dezelfde vragen. “Hoe oefen jij je vak uit, wat heb je daarvoor nodig. Waarom doe je dat, welke angsten heb je daarbij, hoe leef jij in je hotelkamer. Wat is er noodzakelijk.”

Liefde voor de sport

“Op voorhand eenvoudige vragen, maar door het uitgebreid te behandelen komt er uit de verhalen dat ze ontzettend veel liefde hebben voor wat ze doen. Dat valt me iedere keer op. Je gaat met een berg ideeën aan tafel zitten. De vragen lijken hetzelfde, maar de interviews zijn allemaal anders. Terwijl het over hetzelfde onderwerp gaat.” De schaatser brengt dan ook het verhaal achter de sporters, die komende winter op de toppen van hun kunnen moeten presteren tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. De drijfveren van de schaatsers komt overeen, al gaan ze daar verschillend mee om. Of hoever slaan ze daar af en toe in door. Want welke stappen onderneemt Ireen Wüst wel niet voor ze besluit of ze wel of niet een patatje eet in plaats van de voorgeschreven pasta. En hoe komt de schaatser de zomermaanden door. Buiten het zicht van de camera’s wordt er alweer keihard gewerkt om een paar procent beter te worden.

blauwBol