Sven – Johan Boef

Sven Kramer Johan Boef

Sven Kramer wil tijdens de Olympische Spelen van Sotsji de kroon op zijn werk zetten. De schaatser heeft al Olympisch goud achter zijn naam staan, maar er kleeft nog altijd de ‘wissel’ aan zijn naam. Sven wil dat dan ook goedmaken in Rusland met minimaal twee en misschien wel drie keer goud. Maar wat drijft de pas 27-jarige Sven Kramer. In Sven van Johan Boef wordt antwoord gezocht op deze vraag.

Alles ging zoals hij wilde

In het schaatsleven van Sven Kramer ging alles zoals hij wilde. Als rookie wist hij in Turijn gelijk zilver op de Spelen te scoren op zijn favoriete 5.000 meter. Daarna volgde een volledige machtsgreep. Hij won vier keer op rij het EK- en WK-allround, om ook nog negen wereldtitels op individuele nummers te scoren. Maar toen kwam de wissel. Na goud op wederom de vijf kilometer maakte hij in Vancouver een verkeerde wissel op de tien kilometer. Zijn gouden plak vervloog en hij had een trauma te pakken.

Regisseert sinds zijn entree

Door rugklachten liet hij het volgende seizoen volledig lopen, om daarna weer op te krabbelen. In 2012 en 2013 won hij alweer de prijzen die hij wilde en nu moet de absolute kroon volgen in Sotsji. Johan Boef heeft in het boek Sven de zoektocht beschreven hoe het komt dat Sven Kramer is geworden wie hij is. Want in zijn jeugdjaren was hij niet het grootste talent dat rond reed in Nederland, het was zelfs maar op het nippertje dat hij in het Gewest Friesland werd opgenomen. Sinds zijn entree op het hoogste niveau domineert en regisseert hij alles. Sven kent geen moment van verslapping en houdt een angstvallige gedrevenheid.

Kramerbutton

Sven – Johan Boef

Johan Boef, een journalist die werkt als redacteur voor EenVandaag en als marathonschaatser nog actief is in de zesbanencompetitie, is vooral in het verleden van Kramer en zijn familie gedoken. Het soms beangstigende fanatisme zat al vanaf de vroegste jeugd in Sven. Dat is volgens zijn jeugdtrainers ook hetgeen hem naar de wereldtop heeft gebracht, want als jonge schaatser was hij niet het supertalent. Wat hij wel had was een extreme focus. Sven komt uit een echte schaatsfamilie en is eigenlijk van jongs af aan niet anders gewend te zijn dan omringd te worden door topschaatsers. De schrijver heeft er dan ook voor gekozen om niet zo zeer de hoofdpersoon zelf aan het woord te laten, maar juist mensen uit zijn omgeving op te voeren. Zowel uit zijn huidige vertrouwenskring, als uit het verleden. Tegenstanders, trainingsgenoten, trainers, leraren, vrienden en familie. Ze komen allemaal aan het woord over Sven en de geheimen rondom de schaatser.

Elfstedentocht

Het zorgt voor een inkijk in het leven en bestaan van Sven Kramer. Daarbij heeft Johan Boef ook duidelijk naar voren gebracht dat het beeld dat bestaat over Kramer, zijn totale onoverwinnelijkheid, toch niet de gehele waarheid is. Buiten de schaatsbaan om bestaat er een andere Sven dan de schaatser die iedere concurrent wil vermorzelen. Daarbij heeft hij ook één zwakke plek. Sven moet en zal ooit de Elfstedentocht rijden. Het liefst als wedstrijdrijder. Zijn opa en vader hebben het Elfstedenkruisje al te pakken, de laatste keer dat de Tocht der Tochten gereden werd zat Sven nog als klein jochie voor de televisie.

Kramerbutton