Home » Recensies Sportboeken » Recensies Schaakboeken » Eindspel – Bobby Fischer

Eindspel – Bobby Fischer

Geniaal of knettergek. Op het eerste oog twee uitersten, toch lag dit bij Bobby Fischer heel dicht bij elkaar. De schaaklegende bereikte spelend aan het bord hoge pieken, maar in zijn verdere leven zag de Amerikaan vooral diepe dalen. Als schaker briljant, als mens onmogelijk en waanzinnig. Frank Brady schreef het boek Eindspel over het wonderbaarlijke leven van de schaaklegende.

Wereldkampioen

De wereld leerde Fischer echt kennen in 1972. In Reykjavik zou de mondiale titelstrijd worden afgewerkt. Het werd echter meer dan een schaakkamp. Schakers Fischer en Boris Spasski zorgden voor één van de hoogtepunten van de Koude Oorlog. Schaken werd geregeerd door de Russen en Fischer wist aan de hegemonie te tornen. Voor hij op IJsland arriveerde waren er al vele rellen geweest en dat ging in de zaal verder. Camera’s maakten geluid, Fischer wilde zijn eigen speciale stoel hij liet ook zomaar een partij lopen omdat het niet naar zijn wens ging. Dit duel en zijn hele schaakcarrière naar deze climax beschrijft Brady, een oude vriend van Fischer, uitvoerig.

Sektes en FBI

Fischer wordt wereldkampioen, maar verdwijnt daarna volledig van de radar. De gekte wint het van de genialiteit. De schaker trekt zich terug in religieuze sektes, werd achtervolgd door de FBI en schrikt de wereld op door antisemitische uitspraken. Eén keer keert hij terug op het schaaktoneel. Tijdens de Balkanoorlog wordt in het Joegoslavische Sveti Stefan een rematch tussen Fischer en Spasski georganiseerd. Dit zwaar tegen de zin van de Amerikaanse overheid, waardoor de schaker naar Azië vlucht. Hij wordt jaren later opgepakt in Japan en mag zijn laatste dagen slijten op IJsland. Het land waar hij wereldberoemd werd gaf hem politiek asiel. Fischer zou overlijden op 64-jarige leeftijd, bizar genoeg werd hij dus even oud als het aantal vakjes dat een schaakbord bevat.

Fascinerende biografie

De gekte werd in de wereld vooral bekend na 911. De aanslagen op het World Trade Centre was voor Fischer reden om op een Filipijns radiostation juichend zijn betoog te doen. Dit had de Verenigde Staten volgens hem verdiend. Op al deze verschillende fases van het leven van Fischer gaat Brady uitgebreid in. Hij diept belangrijke toernooien en partijen uit zonder dat hij verstikt raakt in zeer schaaktechnische feiten. Daarnaast had Brady toegang tot CIA- en KGB-rapporten. Het zorgt voor een fascinerende biografie.

Lees meer over Bobby Fischer