Home » Recensies Sportboeken » Recensies Tennisboeken » Open – André Agassi

Open – André Agassi

Autobiografieën geven vaak verre van een realistisch beeld over een sporter. Zo niet in Open van André Agassi. De Amerikaanse sporter spaart zichzelf en zijn omgeving geen moment en doet een aantal grote bekentenissen.

Pijn

Op zeer levendige wijze omschrijft Andre Agassi de pijn die hij had in de laatste jaren van zijn carrière. Slapen moest geregeld op de harde grond, in een bed leek zijn rug wel te ontploffen. Eenmaal wakker volgde een ware martelgang. De douche moest er niet zo zeer voor zorgen dat hij fris aan de dag kon beginnen, maar eerder om de spieren weer op gang te krijgen. Na wedstrijden was het zowaar nog erger.

Tennisleven

Dat het lichaam van de Amerikaanse tennisser op is zorgt voor weinig verrassing. Al van jongs af aan stond hij dagenlang op de keiharde hardcourt banen. Onder de brandende zon in Las Vegas, Florida of Los Angeles was het trainen geblazen om de top te bereiken. De haar richting leeftijdsgenootjes komt langzaam naar boven, net zoals de aversie tegen de sport. Ondanks alle roem die tennis hem heeft gebracht, is Agassi tennis namelijk ook steeds meer gaan verafschuwen.

Agassi gaat niets uit de weg

Dezelfde moeilijke omgang heeft hij met bijvoorbeeld het heilige gras van Wimbledon. Relaties met coaches, Brooke Shields en Steffi Graf, zijn duels met Pete Sampras en het probleem van zijn uitvallend haar en de pruik waarmee hij speelde gaat Agassi niet uit de weg. Ruim 400 bladzijdes geeft de Amerikaan een open en eerlijke inkijk in zijn leven als tennisprof. Door velen bewonderd, door hemzelf steeds meer verafschuwd. Zijn huidige kijk op zijn carrière is dan ook fascinerend.