Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Behangkoning in de Premier League – John van Zweden

Behangkoning in de Premier League – John van Zweden

Behangkoning in de Premier League

Eigenlijk is het verhaal van John van Zweden, Behangkoning in de Premier League, de jongensdroom van iedere jonge voetballer. In eerste instantie wil hij zelf de nieuwe Messi of Cristiano Ronaldo worden. Wanneer duidelijk wist dat dit niet gaat lukken is er nog een andere optie: je eigen club in de vaart der volkeren omhoog sturen. De Behangkoning in de Premier League gaat over John van Zweden  die exact dit sprookje beleefde. En zoals een goed sprookje betaamt kwam het allemaal erg onverwacht. Het sportboek over de Hagenaar bij Swansea City is geschreven door Dennis Mulkens.

Groot geworden in Den Haag

Van onbesproken gedrag is John van Zweden allerminst. Voor hij de oversteek naar het Britse eiland maakte was hij in Den Haag en omstreden al zeer actief. Als speler was hij een amateurkeeper en later trainer zonder al te groot succes. Het hanteren van de fluit verging hem nog minder, want hij werd zelfs voor het leven geschorst als scheidsrechter. In Den Haag was hij al vroeg nauw betrokken bij FC Den Haag en later ADO Den Haag. Wanneer het niet goed ging liet hij zich gelden, want hem ook de nodige problemen opleverde. Zo reed hij met een shovel het Zuiderpark binnen. In het boek Behangkoning in de Premier League vertelt Van Zweden open over deze kwajongensperiode, waarin hij het ook nog aan de stok kreeg met Ruud Gullit.

Swansea City, liefde op het eerste gezicht

Ondertussen ging het met de zaken van John van Zweden wel uitstekend. Hij wist in Den Haag een behangzaak op te zetten, behang en woningparadijs den Haag is zeer succesvol opgebloeid. De interesse in voetbal bleef onverminderd en ook buiten de landsgrenzen bezocht hij wel eens een wedstrijd. Verkocht was hij direct toen hij in 1978 samen met zijn vader Fulham – Swansea City bezocht. Twee jaar later kwam hij voor het eerst in The Vetch, waarna de liefde voor Swansea City vereeuwigd werd. De scholier kreeg een penvriend in Swansea, David Morgan. Juist deze brievenwisseling zorgde ervoor dat hij nu opeens de Behangkoning in de Premier League is.

Zweden

Behangkoning in de Premier League – John van Zweden

In 2002 veranderde alles. Swansea City was in handen gevallen van een clubeigenaar die er een potje van maakte. David Morgan besloot met een groep supporters de club over te kopen, alleen er haakte iemand af. Er ging toen een belletje naar Den Haag, waarop Van Zweden besloot om 50.000 bij te dragen. Swansea City stond toen onderaan de Second Division en op rand van degradatie naar het semiprofessionele voetbal. Van Zweden durfde het zijn vrouw pas later te vertellen en bleef lange tijd ook buiten beeld. Een half jaar na de overname maakte de NOS namelijk een prachtige documentaire. That Final Day ging over Swansea City en Exeter City. Eén van de twee zou degraderen, maar Van Zweden besloot buiten de opnames te blijven. Nu doet hij in de Behangkoning in de Premier League aan Dennis Mulkens wel zijn volledige verhaal.

Bizarre opmars van een sprookje

Had Swansea die dag niet gewonnen, dan had het vermoedelijk allemaal anders gelopen. Nu begon de club uit Wales aan een bizarre opmars richting de Premier League. Vorig jaar won de club zelfs de League Cup en over degradatie lijkt de formatie uit Wales zich al helemaal geen zorgen te maken. Ondertussen beleeft van Zweden als Behangkoning in de Premier League een waar sprookje dat hij amper kan bevatten. Swansea City, met één van de kleinste budgeten, gaat op bezoek bij de grote der aarden. Opeens zit Van Zweden aan bestuurstafels met jeugdhelden als Bobby Charlton of moet hij noodgedwongen kaviaar en champagne wegwerken bij Manchester City. Over de aandelen verkopen hebben Van Zweden en kornuiten nog geen moment nagedacht. Het prachtige door Dennis Mulkens geschreven verhaal over de Behangkoning in de Premier League is een sprookje en daarin wil hij dan ook nog wel even in blijven wonen.

Zweden