Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Cees Kick – George Best van de Lage Landen – Youri van den Busken

Cees Kick – George Best van de Lage Landen – Youri van den Busken

Cees Kick de George Best van de Lage Landen is het nieuwste boek van Youri van den Busken. De journalist van Voetbal International heeft de bijzondere levensloop van Cees Kick op papier gezet. De geboren Amsterdammer was één van de grote Nederlandse voetbaltalenten, maar hij ging ten onder aan vrouwen.

Extreem eigenwijs

Cees Kick de George Best van de Lage Landen is niets te veel gezegd voor de opmerkelijke levensloop van de in potentie topvoetballer. Kick was een begaafd talent, maar het bij lange na niet alles uit zijn carrière gehaald. Dat begon al op jonge leeftijd, toen hij ruzie kreeg met de keuzeheren van het Nederlands elftal. Het zorgde ervoor dat Cees Kick uiteindelijk ondanks zijn talent nooit het oranje shirt droeg. Op zeventienjarige leeftijd was hij één van de eerste profvoetballers in Amsterdam leefde er lustig op los. Maar uiteindelijk is hij ook getekend door de tragiek van een zwaar ongeluk. Over zichzelf zegt Cees Kick, de George Best van de Lage Landen. “Mensen zeggen dat ik eigenwijs was. Ze vergeten nog een woord. Ik was extreem eigenwijs.”

Nederlands Elftal

Cees Kick werd geboren in Amsterdam op 8 november 1936. Hij begon zijn loopbaan bij het roemruchte De Volewijckers. Als linksbinnen vormde hij in de toenmalige spelsystemen één van de vijf aanvallers. Daarbij teerde de Amsterdammer op zijn surplus aan techniek. Zijn goede spel zorgde voor een uitnodiging bij het Nederlands Elftal, maar een ruzie met bondscoach Elek Schwartz zorgde ervoor dat hij ook alweer snel uit de selectie verdween.

De Volewijckers

Vanaf 1960 maakte hij een rondgang door Nederland. Vanaf DWS/Amsterdam werd hij verhuurd aan NEC, maar in februari 1962 werd hij in Nijmegen uit de ploeg gegooid. Disciplinaire redenen waren de oorzaak. Daarop volgden nog De Volewijckers, PEC Zwolle en Cees Kick sloot af bij SC Gooiland. Hij ruimde de voetbalschoenen op, maar was nog lang niet klaar met het voetbalwereldje. Cees Kick ging aan de slag als trainer bij onder meer Slotervaart, Telstar, EDO en het roemruchte FC Amsterdam. Door een auto-ongeluk kwam er vervolgens een einde aan zijn rol als trainer, want hij kwam in een rolstoel terecht. Wel was hij nog kortstondig bestuurslid technische zaken bij FC Volendam.

Cees Kick George Best van Lage Landen

Aan het auto-ongeluk zit direct één van de vele bijzondere verhalen vast die er bestaan rondom Cees Kick. Hij werd met vierentwintig botbreuken opgenomen in het ziekenhuis en lag in coma. Toen Kick uit zijn coma kwam sprak hij opeens Frans en vertelde aan de doktoren de wildste verhalen. Een dag later kwam er een vriendin van Cees langs in het ziekenhuis en sprak hij pardoes weer Nederlands. De obsessie voor vrouwen was ook debet aan het feit dat Cees Kick de George Best van de Lage Landen werd genoemd. Het zorgde in zijn verdere leven ook voor bijzondere taferelen. Zijn zoon kwam in de jeugd van Ajax terecht, waar hij een teamgenoot ontmoette die sprekend op hem leek. Wat bleek, de teamgenoot was een buitenechtelijk kind van Cees Kick. En ook nu nog is hij zijn streken niet verleerd. De inmiddels 77-jarige Cees Kick woont in een verzorgingstehuis in Hoorn met twee vrouwen.

blauwBol