Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Corners moet je kort nemen – Chris Anderson

Corners moet je kort nemen – Chris Anderson

Statistieken in de sport zijn het laatste decennia gemeengoed geworden. Eén sport blijft daar toch nog altijd wat bij achter: voetbal. In Corners moet je kort nemen stippen Chris Anderson en David Sally met gedegen onderzoek aan dat er toch heel vee winst te behalen valt uit cijfers. De statistieken bewijzen het, onder meer het feit over corners moet je kort nemen.

Laag percentage succesvolle corners

Wist jij dat gemiddeld slechts 1 op de 9 schoten op doel omgezet worden in een doelpunt? Nog erger zijn de statistieken bij corners. Slechts 1 op de 5 corners levert een kopbal of schot op doel op. Als je bedenkt dat er vervolgens maar 1 op de 9 van deze doelpogingen ook een doelpunt oplevert, zal een team gemiddeld dus slechts 2,2% van de corners omzetten in een doelpunt. Wanneer je dit weet, is dat dan niet bizar dat er nog altijd ‘ouderwetse’ corners worden ingeslingerd? Je loopt namelijk ook nog eens het gevaar om tegen een dodelijke counter aan te lopen. Een simpele conclusie: corners moet je kort nemen. De statistieken bewijzen het.

Amerikaanse blik op voetbal

Corners moet je kort nemen is ontstaan doordat schrijvers Chris Anderson en David Sally samen naar een voetbalwedstrijd keken. David stelde geregeld de vraag waarom bepaalde dingen in de wedstrijd gebeurde. Chris kon daar slechts het vaste antwoord op geven dat in de voetbalwereld altijd wordt gebruik: “omdat we het altijd zo doen”. Dit druist in tegen de Amerikaanse sportgedachte. Statistieken nemen in de Amerikaanse sporten een steeds grotere plaats in en de werkwijze van honkbalclub Oakland Athletics versterkte dat tien jaar geleden nog eens. Het boek en de latere verfilming Moneyball liet zien hoe een club met een klein budget door optimaal gebruik te maken van statistieken toch een goed team kon samenstellen.

blauwBol

Corners moet je kort nemen

Met dit uitgangspunt zijn Anderson en Sally aan Corners moet je kort nemen begonnen. Met behulp van Infostrada en Opta hebben ze een statistieken verzameld over de afgelopen eeuw. Tevens is de vergelijking gemaakt met andere sporten. Het boek Corners moet je kort nemen maakt onderbouwd duidelijk waarom een groot deel van de resultaten in het voetbal op geluk zijn gebaseerd. De voorspelbaarheid van voetbal is in vergelijking met andere grote sporten erg laag, want de favoriet wint een stuk minder vaak. Dit komt voor een groot deel voort uit het feit dat doelpunten zeldzaam zijn en gelijkspelen normaal.

Wie moet je kopen?

Het meeste geld wordt al decennialang uitgegeven aan doelpuntenmakers. In Corners moet je kort nemen stellen Anderson en Sally dit nadrukkelijk ter discussie. Volgens de statistieken is het namelijk belangrijker om doelpunten te voorkomen dan ze te scoren. Daarnaast is de topscorerslijst volgens de auteurs geen goede maatstaaf. Het eerste en tweede doelpunt van een club zijn iedere wedstrijd het belangrijkste. Vanaf de derde goal is het belang een stuk kleiner. Door de doelpunten op een andere wijze te analyseren zouden clubs dan ook andere spitsen moeten kopen. Dit en nog veel meer zorgt ervoor dat Corners moet je kort nemen een oogopener is voor iedere voetbalvolger. Veel onderwerpen die als ‘normaal’ en ‘logisch’ werden beschouwd, blijken dat volgens de macht van de statistiek niet te zijn. Het enige minpunt van het boek is dat de Nederlandse vertaling zeer te wensen over laat. Overduidelijk is dat de vertalers niets met voetbal en sport hadden, waardoor begrippen, gebeurtenissen en namen verkeerd worden weergegeven. Dit doet echter niets af aan de sterke inhoud van Corners moet je kort nemen, die ook nog eens wordt aangevuld met veel grafieken en overzichten.

BolCorners