Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » De Voetbalhel – Tom Bodde

De Voetbalhel – Tom Bodde

Je hebt voetbalsupporters en je hebt groundhoppers. Beiden zijn ze verliefd op ‘The Beautiful Game’, maar een groundhopper kan bovendien enorm genieten van voetbalstadions. En dan, meestal, niet van die grote betonnen bakken zoals de Amsterdam ArenA of de Euroborg, maar juist van stadions met een verhaal. Voetbaltempels met een historie. Die worden bespeeld door clubs met een fraaie geschiedenis.

Opgeschreven

Tom Bodde is zo’n groundhopper. Hij vliegt van hot naar her om zijn voetbalhonger te stillen. Portugal, Polen, Spanje, Frankrijk; niets is Bodde te gek. En het leuke aan Bodde is: hij schrijft zijn ervaringen op. Opdat er maar vele anderen van kunnen genieten.

Mee op reis

Bodde slaagt met zijn leuke schrijfstijl erin de lezer in De Voetbalhel bijna letterlijk mee op reis te nemen. Als lezer proef je de spanning die door Bodde’s lijf gaat voor alweer een verre voetbaltrip. Ben je ook onder de indruk van de achterbuurt in Portugal waarin hij verzeild raakt, geniet je mee van de pint die hij drinkt in een Britse pub en voel je de teleurstelling van een griep die roet in het eten van een reis richting het voormalige Oostblok dreigt te gooien. Je bent, als het ware, mee op reis met Bodde.

Gedetailleerde informatie

De diversiteit is, zoals gezegd, enorm. Bodde lijkt geen voorkeur te hebben voor een bepaald land als het gaat om voetbal. Hij komt simpelweg overal. Dat levert een leuke reeks verhalen op, die stuk voor stuk zijn voorzien van gedetailleerde informatie over het land, de stad en de club die Bodde bezocht. Groundhopper Bodde heeft zich overduidelijk verdiept in alle plaatsen die hij bezocht.

Minpuntje

Hoewel Bodde tal van landen, clubs en stadions bezocht, gaat het boek na het lezen van meerdere hoofdstukken achter elkaar vervelen. De opbouw van de verhalen is namelijk telkens hetzelfde: voorbereiding, reis, wedstrijdervaring, terugreis/conclusie. Onze tip: lees elke dag een hoofdstuk of twee. Op die manier verveelt het boek niet en kom je, weliswaar als lezer, in een paar weken tijd toch in stadions waarvan je daarvoor zelfs nog nooit had gehoord.