Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Fernando Ricksen – Vechtlust – Vincent de Vries

Fernando Ricksen – Vechtlust – Vincent de Vries

Fernando Ricksen Vechtlust

Fernando Ricksen en Vechtlust, het zijn twee begrippen die bij elkaar passen. Ricksen was een begaafde voetballer, met prachtige doelpunten. Toch moest hij het in de eerste plaats van zijn inzet en vecht lust hebben. Het bracht hem tot het Nederlands Elftal, maar daar tegenover stond een zwaar leven met drank, drugs en veel vrouwen. In de biografie Vechtlust, het bizarre leven van international Fernando Ricksen vertelt hij zijn levensverhaal, opgeschreven door Vincent de Vries.

Speler van het Jaar en Europa Cup

In 1993 debuteerde Fernando Ricksen als voetballer bij Fortuna Sittard. Via AZ kwam hij uit bij Glasgow Rangers. In Schotland groeide Ricksen uit tot een fenomeen en zou onder Dick Advocaat zelfs in 2005 speler van het jaar worden. Ook Oranje ging niet aan hem voorbij. In november 2000 maakte Ricksen zijn debuut als international tegen Spanje. Uiteindelijk kwam hij tot twaalf interlands. Advocaat zou hem meenemen naar Rusland. Bij Zenit Sint-Petersburg beleefde hij zijn sportieve hoogtepunt door in 2008 de UEFA Cup te winnen, uitgerekend in de finale Glasgow Rangers. De afgelopen drie jaar bouwde hij nog af bij Fortuna Sittard. In Vechtlust gaat het over zijn sportieve prestaties, maar ligt de nadruk vooral op alles wat er rondom het voetbalveld gebeurde.

Spierziekte ALS geconstateerd bij Ricksen

Hoe verder Fernando Ricksen in zijn carrière kwam, hoe meer er op zijn pad lag. “Ik heb wel keihard gewerkt om te bereiken wat ik heb gedaan. Daarnaast heb ik zoveel mogelijk proberen te genieten en te beleven als het kon”, zo vertelde hij in een aangrijpend interview bij De Wereld Draait Door. Ricksen maakte daarin namelijk ook bekend dat er bij hem ALS is geconstateerd. Dit is een levensbedreigende spierziekte.

blauwBol

Fernando Ricksen – Vechtlust

Met het boek Vechtlust wilde Fernando Ricksen juist zijn turbulente jaren afsluiten en het begin maken van een nieuwe toekomst. Hij heeft namelijk rust gevonden bij zijn Russische vrouw en dochtertje. “Daarom heb ik alles eerlijk en volledig verteld.” Niet iedereen zal daar even blij mee zijn, want hij heeft zeer openlijk gebeurtenissen besproken. Daarbij onder andere gebeurtenissen bij Oranje, waardoor er bewust is gekozen om geen namen te noemen.

Drank, vrouwen en later cocaïne

Drank speelde al vrij snel een grote rol in het leven van Ricksen, net zoals vrouwen. Hij had meer dan eens de Engelse tabloidfotografen achter zich aan om kiekjes te maken van zijn nieuwste veroveringen. Auteur Vincent de Vries heeft hier diverse hoofdstukken over geschreven, waaruit ook duidelijk de keerzijde naar voren komt. Hij zat dronken achter het stuur en zou met een helikopter op het trainingsveld landen. Ook ging Ricksen met spelers op de vuist en werd hij bij Glasgow Rangers ook uit de selectie gezet nadat het tijdens een vliegreis volledig mis ging. Hij moest naar een afkickkliniek en werd later verhuurd aan Zenit. Hij zou in Rusland zijn huidige vrouw ontmoeten en sportief succes kennen. Ook kwam hij in aanraking met cocaïne en hij raakte verslaafd. Toch toonde Fernando Ricksen vechtlust om weer terug te knokken.

blauwBol