Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Gijp – Michel van Egmond

Gijp – Michel van Egmond

Een half jaar niet op televisie, maar wel de meest besproken man. Het mysterie rond de inzinking van René van der Gijp maakte hem misschien nog wel populairder dan hij al was. Michel van Egmond volgde de voetbalanaliticus, en bovenal levensgenieter, een half jaar lang. Het leverde een prachtig boek op.

Voetbal International

Na een door velen beschouwd te korte voetbalcarrière verdween René van der Gijp langzaam in de anonimiteit. Door zijn welbespraaktheid en anekdotes was hij een graag geziene gast voor lezingen en reclames. Zijn status kreeg pas echt vorm toen hij aan tafel ging zitten bij Voetbal International. Er ontstond een unieke chemie met Wilfred Genee, Johan Derksen en Hans Kraay junior. Twee keer per week was het feest op de buis en het grote publiek kreeg daar ook lucht van tijdens het wk voetbal van 2010. Met VI Oranje brak de lach van Van der Gijp echt door.

Goedlachse analist

In het boek van Michel van Egmond blijkt dat het toen voor het eerst ook mis ging met de goedlachse analist uit Dordrecht. Betablokkers gingen naar binnen om de massale belangstelling en de hoge druk te kunnen verwerken. Het is een voorbeeldje, Van der Gijp maakt van bijna alles een verkleinwoordje, van het inkijkje achter de schermen die Van Egmond geeft.

Privepersoon Van der Gijp

Ruim een half jaar heeft de eindredacteur van Voetbal International Van der Gijp gevolgd. Daarin blikt hij terug op de spelersloopbaan van de voormalig international, de goedlachse analist en ook de voor veel mensen onbekende kant van Van der Gijp. De privepersoon Van der Gijp blijkt namelijk heel iemand anders te zijn dan degene die op de buis verschijnt.

Manolevje

“Sta je opeens bij de bakker Van der Gijp te spelen en een half uur te praten over Manolevje”, een zin van Rene waarin de druk waarmee hij te maken kreeg maar moeilijk kan handelen. Van Egmond probeert een beeld te schetsen van de privepersoon en tevens zijn revalidatieproces na zijn inzinking. Om daarover nog een beter beeld te krijgen heeft hij ook zijn arts en ervaringsdeskundige Hugo Borst aan het woord gelaten. Borst overkwam namelijk hetzelfde.

Je hoort het Van der Gijp zelf vertellen

Het geheel wordt opgevrolijkt met de welbekende verhalen van Van der Gijp. Daarbij wordt ook de kwaliteit van Van Egmond goed zichtbaar. Zijn vlotte schrijfwijze wordt gecombineerd met de verhalen van Van der Gijp, waarbij je hem het bijna zelf hoort vertellen. Het open karakter van het boek en open einde biedt tevens de mogelijkheid op een vervolg.