Half 3 – Nummer 8

Half 3

De geschiedenis van het voetbal is rijk en tijdloos. Half 3 heeft dit op een eigen wijze in beeld gebracht. Het tijdschrift, vernoemd naar het traditionele aanvangstijdstip van voetbalwedstrijden in Nederland, is alweer toe aan het achtste nummer.

Historie en nostalgie

Half 3 is een tweemaandelijks tijdschrift, uitgegeven in de vorm van een boek. In Half 3 is veel aandacht voor historie en nostalgie. Er wordt ook plaats gemaakt voor actualiteit, maar altijd met een dieper liggend verhaal. In nummer 8 is het verhaal over de onlangs overleden oud-bondscoach Simon Zwartkruis een goed voorbeeld. Daarnaast wordt er ook gedegen onderzoek gedaan naar spelers uit het verleden. Wie was er beter Franz Beckenbauer of Daniel Passarella? Auteur Ruud Doevendans vergeleek de Duitser en de Argentijn door hun wedstrijden op het wereldkampioenschap van 1974 en 1978 te analyseren. Waar beide wereldkampioenen vaak in één adem werden genoemd, blijkt uit het onderzoek dat Beckenbauer en Passarella ondanks dat ze op dezelfde positie speelden toch nauwelijks met elkaar te vergelijken zijn.

Jan van Beveren

Ruud Doevendans gaf in 2010 het eerste nummer van Half 3 uit. Eerder schreef hij het boek ‘Klem’, een biografie over Jan van Beveren. Het succes van dit voetbalboek deed Doevendans besluiten om zijn eigen tijdschrift uit te geven. In een jaar tijd verschenen er zes nummers, waarna er een korte pauze werd ingelast. Begin dit jaar heeft Half 3 de draad weer opgepakt en is onlangs nummer 8 verschenen.

Half 3 – Nummer 8

Nummer 8 van Half 3 is onlangs verschenen en het nummer brengt weer een grote diversiteit aan verhalen. Zo wordt de WK-wedstrijd tussen Italië en West-Duitsland uit 1970 minutieus bekeken. Piet den Boer is geen grote naam in voetballand, toch zorgde de Nederlander er in 1988 voor dat KV Mechelen de Europa Cup II wist te winnen. Samen met Ruud Doevendans kijkt Den Boer de wedstrijd volledig terug. Ook Ad Brouwers is een voetballer met een bijzonder verhaal. Als speler van NAC won hij de KNVB Beker. Het zorgde voor een groot feest in Breda, maar het vervolg was eigenlijk een stuk minder feestelijk. Brouwers, en veel van zijn teamgenoten, hadden eigenlijk helemaal geen trek in de Europa Cup-wedstrijden die volgden. De schoolleraar vond het zelfs vervelend om vrijaf te moeten nemen van zijn werk.

NCRV Mini-Voetbalshow

Het leuke van Half 3 is dat de verhalen zeer afwisselend zijn. Naast zeer inhoudelijke bedragen, zoals over de opmars van het Deense voetbal in de jaren 80 en de eveneens tragische afloop op het wereldkampioenschap in Mexico, komt er ook een verhaal voorbij over de NCRV Mini-Voetbalshow. Nederland zat eind jaren-70 aan de buis gekluisterd bij de voetbalshow. Ook wordt er aan de hand van historische gegevens afgerekend met mythes uit het voetbal. Wilkes, Lenstra en Rijvers worden gezien als topvoetballers en vooral als trio een levensgevaarlijke aanval. In Half 3 wordt aan de hand van de daadwerkelijk gespeelde interlands van Oranje duidelijk dat de werkelijkheid toch iets genuanceerder is. Half 3 is te bestellen via de website, ook de eerder verschenen edities zijn via de website van Half 3 te bestellen.

buttonoranje