Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Hans Kraay junior – Achter de kleedkamerdeur

Hans Kraay junior – Achter de kleedkamerdeur

Waar hij ook komt, Hans Kraay junior is veelbesproken. Om dat nog meer kracht bij te zetten heeft hij een groot deel van zijn verhalen op papier gezet. Trainer van Topklasser SVZW is hij dit seizoen. Met FC Lienden was hij in diezelfde Topklasse eveneens actief en vanaf komend seizoen zwaait hij de scepter bij Topklasser JVC Cuijk.

Voetbal International

Maar de meeste mensen in Nederland kennen Hans Kraay jr. toch vooral van televisie. Van de hitshow Voetbal International, van de interviews rondom Oranje namens SBS6 of – ook dat nog – van een blooperprogramma dat hij presenteert.

Vijftien clubs versleten

In zijn boek ‘Achter de kleedkamerdeur’ geeft Kraay jr. de lezer een impressie van hoe zijn – even spraakmakende als weinig succesvolle – voetballoopbaan verliep. Liefst vijftien clubs versleet ‘Hansie Hansie’, en aan bijna elk verblijf kleeft wel een mooie anekdote.

Verborgen verhalen

Over een Citroën Snoek waarmee hij na een avondje stappen een vijver in reed, over de geldschieter van RKC Waalwijk  die zijn grote Mercedes gerust dwars over het trainingsveld stuurde; over zaken die voor de gemiddelde voetballiefhebber normaal gesproken verborgen blijven. Want, zo luidt vaak de stelregel: wat gebeurt in de kleedkamer, blijft in de kleedkamer.

Kleedkamerdeur

Toch heeft Kraay jr., zonder daarbij overigens mensen tegen de schenen te schoppen, een aantal prachtverhalen op een rij gezet. Wie ‘Achter de kleedkamerdeur’ leest, kan een grote glimlach vermoedelijk niet onderdrukken en valt soms van de ene verbazing in de andere.

Heerlijk weg leest

Al met al is ‘Achter de kleedkamerdeur’ een boek dat in de kast van een echte voetballiefhebber niet mag ontbreken. Het is een pretentieloos boek; Kraay jr. en schrijver Iwan Tol hebben absoluut niet geprobeerd een groots literair product samen te stellen; gelukkig maar. Ze hebben aan de lezers gedacht. En een boek uitgegeven dat heerlijk weg leest.