Harkema en De Boys

In het debuutseizoen van de Topklasse liep Radboud Droog mee met Harkemase Boys. Hoewel de schrijver in zijn boek Harkema en de Boys ook enig oog heeft voor het verre verleden van de voetbalclub uit Harkema, gaat hij vooral in op het debuutseizoen in de Topklasse en de paar seizoenen die daar aan vooraf gingen.

Allure

Harkema en de Boys mag dan over het wel en wee bij een amateurvoetbalvereniging uit een klein dorp in Friesland gaan, het heeft de uitstraling, allure en klasse die bij een uitgave van een mondiaal bekende profclub hoort. De kaft is stevig, het papier van fraaie kwaliteit, de opmaak fris en prettig.

Fraaie foto’s

En dan die foto’s. Die maken het geheel af en zijn in groten getale aanwezig. Zelfs voor voetballiefhebbers die weinig affiniteit hebben met Harkemase Boys en de achtergronden rondom de club in zijn geheel niet kennen, gaat het verhaal dankzij de vele prachtige afbeeldingen leven.

Lekker leesbaar

En ook met dat verhaal is niets mis. Want Harkema en de Boys is veel meer dan een gelikt boekwerk. Het is een boekwerk met inhoud. Waarin veel betrokkenen aan het woord komen en op een makkelijk weglezende manier het verhaal wordt verteld van een klein cluppie uit Harkema, met een grote ambitie.

Kampioenen?

Want die hebben ze, daar in Friesland op De Bosk. Harkemase Boys moet en zal Nederlands kampioen bij de amateurs worden. Dat was het doel dat de Harekieten zich ooit stelden en Harekieten kennende, zullen ze er vervolgens ook alles aan doen en vooral kei- en keihard voor werken om dat doel te bereiken.

Levendig, niet duf

Sommige jubileumboeken of boeken waarin het verhaal van een voetbalclub wordt verteld, hebben meer weg van ellenlange notulen van een saaie gemeenteraadsvergadering, dan een leuke vertelling. Het worden statische naslagwerken, geen leesboeken. De auteur van de Harkema en de Boys is er feilloos in geslaagd die valkuil te vermijden. In hapklare brokken neemt hij de lezer mee in een tocht langs alle geledingen van Harkemase Boys. Daardoor leest het boek lekker weg.

Tandpasta

De slagroom op de taart: de leuke spelersprofielen die om de zoveel pagina’s aan de lezer worden gepresenteerd. Daarin worden bekende (oud-)spelers van de club aan het woord gelaten en is plek voor leuke anekdotes. Over Martijn Barto en een tube tandpasta, bijvoorbeeld.