Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Het is zoals het is – Theo Bos – Marcel van Roosmalen

Het is zoals het is – Theo Bos – Marcel van Roosmalen

Theo Bos Het is zoals het is

Marcel van Roosmalen werd bekend als schrijver van tragi-komische boeken over Vitesse, waarin hij op cynische en vaak lachwekkende wijze de gebeurtenissen bij FC Hollywoord aan de Rijn. Vorig jaar werd Van Roosmalen echter gevraagd voor een uniek project. Theo Bos was ongeneeslijk ziek. Eén van zijn laatste wensen was dat de schrijver een boek met en over hem zou schrijven. Het is zoals het is, Marcel van Roosmalen op pad met Theo Bos is hieruit gerold.

Mister Vitesse

Theo Bos overleed dit jaar op 23 februari. Wat volgde was een zeer emotionele wedstrijd en later ook een afscheidsdienst in de Gelredome. Bos was dan ook Mister Vitesse. De verdediger was een kind van de club en speelde van 1983 tot en met 1998 in Arnhem. Later werd hij ook trainer van de club, maar na de komst van geldschieter Merab Jordania moest hij snel het veld ruimer. Bos ging aan de slag bij FC Dordrecht, maar die werkzaamheden moest hij staken toen er kanker werd geconstateerd. Een jaar later zou hij op 47-jarige leeftijd overlijden.

Een laatste wens

Bos ging heel nuchter om met zijn ziekte. Zo maakte de NOS ook een aangrijpend afscheidsinterview. Hij omschreef zijn ziekte als pure pech, nét een verkeerd stukje DNA. De laatste maanden van zijn leven beleefde hij dan ook intens. Tot het echt niet meer ging kwam hij naar de wedstrijden van Vitesse en was ook nog altijd aanwezig bij Dordrecht. Eén van zijn wensen was dat Marcel van Roosmalen zijn leven en wandel van het laatste jaar op papier zou zetten. Niet zo zeer voor zichzelf, maar wel voor zijn familie. “Voor Lotte, mijn jongste dochter. Zodat ze later kan lezen wie ik ben”, is dan ook de eerste zin van Het is zoals het is. Het is zoals het is verschijnt nu een half jaar na het overlijden van Bos. De titel geeft exact weer hoe Bos in het leven stond. Het is zoals het is was de relativering waardoor hij met zijn ziekte om kon gaan.

Het is zoals het is Theo Bos

Het is zoals het is – Theo Bos – Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen blikte in VI TV terug op de periode van het schrijven. “Het is dat Theo Bos het mij zelf vroeg. Het is voor het eerst dat ik met iemand op pad ging die dood zou gaan. En dat wil ik ook nooit meer. Theo was toch mijn jeugdheld en alleen daarom vond ik al dat ik het moest doen.” Het voorwoord in Het is zoals het is is verzorgd door Theo Janssen, net zoals Theo Bos een echte jongen van Arnhem.

Hij was gewoon en bijzonder

Dat is ook precies waarom Van Roosmalen fan was van Bos. “Hij was in alles het oude Vitesse. Theo liep rond in een oude spijkerbroek. Hij had geen dure auto. Theo zei in interviews gewoon dat hij van bami hield en aan kegelen deed. Hij deed niets geks.” Dit past volledig in de Arnhemse buurt. “Juist daardoor was Theo heel gewoon, maar ondertussen was hij ook heel bijzonder.” Het is zoals het is is geen biografie geworden, maar een wandel door het leven van Theo Bos. Daarbij is Van Roosmalen ondanks het zware onderwerp van de dood er toch een portret van te maken waarin humor in is verwerkt.

Het is zoals het is Theo Bos