Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Het pak van Louis van Gaal – Michel van Egmond

Het pak van Louis van Gaal – Michel van Egmond

Het pak van Louis van Gaal

Voor veel lezers van Voetbal International zijn de reportages van Michel van Egmond inmiddels onmisbaar geworden in het weekblad. Hij zoekt de kantlijnen op van het voetbalspectrum en weet daarmee telkens schitterende verhalen boven water te halen. Het pak van Louis van Gaal brengt een aantal van de beste artikelen bij elkaar.

De hype rondom Gijp

De vlotte pen van Michel van Egmond werd voor het grote publiek vorig jaar bekend toen hij het boek Gijp publiceerde. Deze biografie over het leven van René van der Gijp werd zo’n kaskraker dat het boek honderdduizenden keren over de toonbanken vloog. Het is zelfs het beste verkochte sportboek ooit geworden en Gijp is nog altijd niet uit de hitlijsten verdwenen. Komend jaar komt er dan ook een tweede deel over de huidige voetbalanalist. Toch was dit niet het eerste boek dat Michel van Egmond heeft geschreven. Nooit meer juichen was één van zijn eerste werken met verhalen over tragische sporthelden. Wandelen met Cruijff en Een avondje met Paul Gascoigne kwam de laatste jaren uit en Het Pak van Louis van Gaal is de nieuwste publicatie.

Scherpe analyses

Voor zeer tactisch inhoudelijke bijdragen over voetbalwedstrijden hoef je bij Michel van Egmond niet aan te komen. Hij gaat juist op zoek naar de kleine dingen in en rond het voetbal. Zo deed hij eens mee aan een voetbalquizz. In een muffe sporthal zaten honderden mannen, twee aan twee aan een tafeltje, fluisterend vragen te beantwoorden over Luxemburgse verdedigers en Nederlandse trainers in Afrika. Net zo makkelijk liep hij een dag achter Andy van der Meijde aan die na het verschijnen van zijn biografie opeens deelnam aan een dansprogramma. Met diezelfde Van der Meijde stond hij ook op de stoep in Parijs bij Zlatan Ibrahimovic. Van Egmond slaagt er telkens in om de gebeurtennissen, omgevingen en belevingen op een kolderieke en treffende wijze weer te geven.

Het pak van Louis van Gaal – Michel van Egmond

In Het pak van Louis van Gaal zijn de beste verhalen van de auteur bij elkaar gebracht. Dat zijn dan ook een aantal parelstukjes bij elkaar van de ‘beste sportschrijver van Nederland’, zo vindt Hugo Borst. In dit voetbalboek neemt hij onder meer een wedstrijd plaats op de blindentribune van AZ, gaat met Aad de Mos een dag op stap door Eindhoven en zoekt Gerard den Haan op. Hij wordt nog altijd gezien als de slechtste aankoop ooit van NAC Breda. De titel van het boek, Het pak van Louis van Gaal, slaat terug op de befaamde karatetrap van de toenmalig trainer van Ajax. Hij maakte de vliegende beweging tijdens de Champions League-finale van 1995 in Wenen tegen AC Milan. Van Gaal scheurde uit zijn pak en dat stukje stof is nog altijd bewaard gebleven. Van Egmond speurde het op.

Moeilijkere onderwerpen

Ook schuwt hij het niet om moeilijke onderwerpen aan te snijden. Zo maakt Van Egmond een reportage over de ramp van Bradford City, waarbij tijdens een wedstrijd de houten tribune in brand vloog. Ook onderzoekt hij de moord op een jong talent van Feyenoord. Juist de afwisseling met de luchtige verhalen maakt Het pak van Louis van Gaal een heerlijk leesbaar geheel. Want in de hoofdmoot verschijnt er tijdens het lezen vooral een glimlach op je gezicht. Zo weet Van Egmond op sublieme wijze de harde kern van een kleine club als FC Emmen te beschrijven.