Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Het Tenue – Rutger van Reysen

Het Tenue – Rutger van Reysen

Het Tenue

Keer je voetbaltas om en loop alles na wat je tegen komt. Voor iedere voetballer zal gelden dat achter elk onderdeel van je tenue een verhaal schuilt. Rutger van Reysen schreef zijn verhalen op in Het Tenue, Lotgevallen in een Voetbaloutfit.

Go Ahead Eagles

Voor Rutger van Reysen is Het Tenue zijn tweede boek. Als hartstochtelijk supporter van Go Ahead Eagles maakt hij nu hoogtijdagen mee met de promotie naar de Eredivisie. Zo anders was dat in de afgelopen jaren. Het bracht hem ertoe om een zoektocht te beginnen naar het ontstaan van zijn clubliefde in het boek ‘De Adelaar Leeft’. Dit doet hij aan de hand van herinneringen en anekdotes. Ook kijkt hij terug op de grote successen van de club.

De voetbaltas

Voor Het Tenue is Van Reysen wederom in het verleden gedoken. Ieder jong voetballertje krijgt een volledig voetbaltenue. Scheenbeschermers, sokken, broekje en het shirt. Daarbij komt dan ook nog het trainingspak en de voetbaltas. Op zich losstaande kledingstukken zonder enig gevoel. Door de loop van de tijd komt daar verandering in. “Morgen trek ik mijn nieuwe tenue aan en krijgen de spullen een ziel, een verhaal”, zo vat Rutger van Reysen het zeer treffend samen.

Het Tenue – Rutger van Reysen

Het Tenue is een vermakelijk boek waar iedere voetballer zichzelf soms wel in zal herkennen. Van Reysen neemt je aan de hand in de ik-persoon vanaf de allereerste wedstrijd bij de pupillen. Dit loopt helemaal door tot het stadium dat je als gewezen voetballer eigenlijk nog graag je voetbalshirt aan trekt, terwijl je omgeving daarin inmiddels wat vreemd tegenaan kijkt.

Strijd met je moeder en de spaarpot

Het is een vermakelijk boek doordat Van Reysen aan de hand van ieder specifiek onderdeel van het tenue uitkomt bij soms de meeste bizarre verhalen. Zo wordt duidelijk wat voor vervelende gevolgen het kan hebben als je voetbaltas per ongeluk wordt verwisseld, de eeuwige strijd met je moeder en de spaarpot om de juiste voetbalschoenen te bemachtigen, of hoe pijnlijk het niet aantrekken van je scheenbeschermers kan zijn. Bij dit alles blijkt dat als de droom eenmaal in het vizier is, een ongeluk op de loer ligt. In een vlotte schrijfstijl loodst Van Reysen je als lezer door zijn verhalen, waarbij herkenning voor de lezer telkens om de hoek ligt. Het zorgt er dan ook voor dat je als voetballer, op welk niveau dan ook, Het Tenue met een glimlach leest.

buttonoranje