Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Kick en Rush – Tom van Hulsen

Kick en Rush – Tom van Hulsen

Tom van Hulsen Kick & Rush

Het Engelse voetbal blijft de bakermat van de grootste sport op aarde. Tom van Hulsen schreef een sportboek over de passie van het Engelse voetbal. In Kick en Rush heeft hij een verzameling verhalen en columns over the beautiful game.

Lagere divisies

Tom van Hulsen werkt al ruim twintig jaar bij Voetbal International en hij neemt na de zomer samen met Thijs van Veghel het stokje over van Johan Derksen als nieuwe hoofdredacteurs. Van Hulsen twittert ook fanatiek over alles wat er in Engeland gebeurd en het gaf hem nu nog net de tijd om over zijn grote passie een 320 pagina’s tellend boek te brengen. In Kick en Rush kijkt hij naar de grote clubs in Engeland, maar ook juist naar de lagere divisies met al zijn romantiek. Daar waar de tribunes nog van hout zijn, het hele dorp op zaterdagmiddag tot stilstand komt vanwege de plaatselijke FC en er ook nog ouderwets Kick en Rush wordt gespeeld. Waar in Nederland er vanaf de keeper moet worden opgebouwd gaat dat in Engeland heel anders. Lange ballen naar voren en rennen met z’n allen. De mouwen worden opgestroopt en er wordt gevochten voor iedere grasspriet.

Ipswich Town

Op BNR Nieuwsradio legde Tom van Hulsen uit hoe zijn voorliefde is begonnen voor het Kick en Rush. “Mijn passie voor het Engelse voetbal is eind jaren 70, begin jaren 80 ontstaan. Frans Thijssen en Arnold Mühren gingen toen in Engeland spelen voor Ipswich Town. Als jonge jongen zat ik toen met koptelefoon op voor de BBC Radio om naar de avonturen van die twee Nederlanders in Engeland te luisteren. Daardoor ben ik geraakt door het Engelse voetbal. Later ga je daar zelf naar toe en zie je wat er allemaal gebeurd. Het is vooral de passie van de supporters die je raakt. De prachtige stadion, vooral in de lagere divisies hebben ze nog oude nostalgische stadions. En het pub bezoek, dat hoort er tenslotte bij. Dat is heel anders dan in Nederland, vooral veel relaxter.”

Kick en Rush – Tom van Hulsen

Een mooi voorbeeld hiervan beleefde Van Hulsen niet lang geleden, dat ook beschreven is in Kick en Rush. De League Cup Finale ging tussen Swansea City en Bradford City, uitkomend in de League Two. “Dit zijn geen grote clubs. Toch zitten er negentigduizend mensen in Wembley. De ene helft van het stadion is zwart-wit van Swansea en de andere helft in het geel-rood van Bradford. En Bradford verloor met 5-0, maar de supporters maakten er negentig minuten een gigantisch feest van.” Het is één van de verhalen die Tom van Hulsen heeft opgeschreven in Kick en Rush. Zo is hij ook op bezoek geweest bij het ouderlijk huis van George Best. Dit huis is te huren als vakantiehuis, met exact dezelfde inrichting als toen Best daar woonde. Zo kun je slapen in het bed van de geliefde voetballer van onder meer Manchester United.

Passie van Engelse supporters

De passie van de Engelse supporters voert de hoofdmoot in het boek. Hierover had Van Hulsen voldoende mooie anekdotes. “Afgelopen zomer was ik met Frans Thijssen bij een oefenwedstrijd tussen Helmond Sport en Ipswich Town. Alle supporters van Ipswich herkenden hem nog altijd direct en sprongen hem om de nek. Hij vertelde ook dat als supporters er lucht van krijgen dat hij in een hotel in Ipswich zit, dan zitten ze klaar in de lobby zodat ik handtekeningen in hun plakboeken kan zetten. En dan speelde hij daar in 1981.”