Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » O Louis – Hugo Borst

O Louis – Hugo Borst

O Louis Hugo Borst Cover

Louis van Gaal is al twee twintig jaar één van de meest besproken mensen in Nederland. Komende zomer zal dit een hoogtepunt bereiken tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Hugo Borst heeft in O Louis een volledig beeld neergezet van de persoon Louis van Gaal, door experts aan het woord te laten over de huidige bondscoach van het Nederlands Elftal.

 Herkansing op WK in Brazilië

Van Gaal is als trainer bewierookt, maar als persoonlijkheid verguisd. Zijn doorbraak als trainer kwam al in 1995 door het winnen van de Champions League met Ajax. Een reis door heel Europa volgde. Van Gaal was trainer van onder meer FC Barcelona en Bayern München, om ook nog tussendoor in Nederland aan de slag te gaan bij AZ en als technisch directeur van Ajax. Zijn eerste termijn als bondscoach liep uit op een teleurstelling, want Oranje liep het WK 2002 mis. In de herkansing werd het WK van 2014 wel overtuigend gehaald.

Haat-Liefdeverhouding

Hugo Borst maakte Louis van Gaal al eerder mee in zijn tijd als speler. Borst, een fanatiek Spartaan, zag Van Gaal als tacticus op het middenveld van Sparta acteren. Zelf geeft Borst in O Louis aan dat hij al sinds zijn zestiende jaar een voorzichtige obsessie opbouwde voor hem. Vijfendertig jaar lang heeft Hugo Borst dan ook een haat- liefdeverhouding met hem. Dit komt in O Louis tot een eindpunt.

O Louis – Hugo Borst

Voor O Louis is Borst met veel betrokkenen in gesprek gegaan, maar ook met mensen die de huidige bondscoach vanaf een afstand hebben gekeken. Voormalig minister Wouter Bos bijvoorbeeld, die veel in het handelen van Van Gaal herkent. Bos werd voortdurend door mediatrainers gecorrigeerd en kreeg juist daardoor bewondering voor de voetbaltrainer. Van Gaal liet zich namelijk niet sturen door een mediatrainer. Wanneer voor hem de maat vol was, dan ging hij in de aanval. Herkenbaar voor Bos. Volgens de PVDA’er zijn het niet zo zeer de journalisten die het probleem vormen, maar de onkunde. Bos: “De natuurlijke vijand is niet de pers, maar ondeskundigheid, onkunde. Als hij dat bij spelers ziet kan hij daar niet tegen en als hij het bij de media ziet kan hij er helemaal niet tegen.”

Totale Mens

Dit is één van de visies in O Louis waarmee Hugo Borst een volledige analyse schetst van Louis van Gaal. Want wie is de ‘Totale Mens’ van Gaal waar hij zelf over rept. Waarom roept hij zoveel weerstand op door de buitenwacht, terwijl spelers over het algemeen juist lovend zijn over O Louis. En waar komt zijn trouwheid richting bepaalde mensen vandaan. Dit loyaliteit is er niet meer tussen Louis van Gaal en Hugo Borst. In O Louis doet Borst namelijk ook zijn verhaal over de in het verleden vriendschappelijke relatie en inmiddels volledige breuk tussen de twee.

blauwBol