Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Oorlog langs de lijn – Wesley Meijer

Oorlog langs de lijn – Wesley Meijer

Oorlog langs de lijn Wesley Meijer

Hoe de dood van een grensrechter de verloedering van een volkssport markeerde. Het is de conclusie en onderkop van het relaas van Wesley Meijer in Oorlog langs de lijn. De journalist van Het Parool bekeek een jaar na de dood van Richard Nieuwenhuizen alle facetten die tot dit dieptepunt hadden geleid en de acties die erop volgden.

Buitenboys – Nieuw Sloten

Op 2 december 2012 ging het mis tijdens een jeugdwedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten. Nieuwenhuizen vlagde tijdens deze wedstrijd van zijn zoon, het duel zou eindigen in een grote vechtpartij. Nieuwenhuizen kreeg daarbij rake klappen, waaronder trappen toen hij al op de grond lag. Het was letterlijk oorlog langs de lijn. Later op de dag stortte Richard Nieuwenhuizen in elkaar en een dag later overleed hij aan zijn verwondingen. Nederland reageerde geschokt en er werd een week niet gevoetbald op de amateurvelden. De KNVB kondigde maatregelingen aan, die in het nieuwe seizoen werden doorgevoerd. Maar zorgden deze acties ervoor dat een nieuwe oorlog langs de lijn voorkomen wordt?

Niet eerste slachtoffer

Meijer legt in Oorlog langs de lijn uit hoe het zover heeft kunnen komen. Daarbij spreekt hij zijn verbazing uit dat er puur naar de gebeurtenis bij Buitenboys wordt gekeken. Een jaar eerder werd Louis Retz namelijk ook al het slachtoffer van voetbalgeweld. Hij stond als toeschouwers langs de lijn tijdens Sporting Noord en OSV. Een speler deelde een karatetrap uit en Retz overleed aan de verwondingen. In Oorlog langs de Lijn zet Meijer in eerste instantie de situatie neer, waarbij de scheidsrechter al een onmogelijke rol vertolkt. Hij wordt namelijk altijd neergezet als de boosdoener. Vervolgens schetst hij alle gebeurtenissen op de bewust 2 december.

Oorlog langs de lijn – Wesley Meijer

Waar het afgelopen jaar het verhaal van de kant van de slachtoffers vaak is belicht, is Meijer ook Amsterdam Nieuw-West ingegaan. De wijk waar de spelers van Nieuw Sloten vandaan komen. Hij schetst een pijnlijk beeld van een volledig verloederde wijk in Nederland, waarin de straatcultuur heerst. Daarbij is er een sterke wij tegen zij beleving, waarbij de voornamelijk Marokkaanse bewoners van de wijk zich altijd benadeeld voelen en afzetten tegen anderen. Hierbij wordt duidelijk dat het niet zo zeer een voetbalprobleem, als wel een maatschappelijk probleem is.

 Ouders langs de lijn

Oorlog langs de lijn geeft vervolgens een beeld van de rechtszaak, waarin de jeugdige verdachten zich op meerdere momenten opvallend uitspreken. Ook laat Meijer clubbestuurders aan het woord, waarin het probleem van de huidige voetbalclubs duidelijk wordt. Het aantal vrijwilligers neemt af, ouders zetten hun kinderen af bij de club en gaan zelf andere dingen doen. Veel controle van ouders langs de lijn is er dan ook vaak niet. En wanneer er wel ouders langs de lijn staan veroorzaken ze vaak onrust.

Maatregelen van de KNVB

Wesley Meijer spaart tevens de KNVB niet in Oorlog langs de Lijn. Hij laat diverse voormalig bestuurders van de voetbalbond aan het woord, die aangeven dat er incidenten onder het tapijt zijn geschoven. De KNVB presenteert al een aantal jaar met trots de cijfers van voetbalgeweld, waarbij er echter maar het topje van de ijsberg wordt bekeken. Het overgrote deel van de wedstrijden wordt namelijk gefloten door clubscheidsrechters, waarvan maar heel weinig incidenten vervolgens wordt doorgegeven aan de voetbalbond. Van de geregistreerde incidenten heeft Meijer een overzicht opgenomen in Oorlog langs de lijn. Voor de toekomst ziet het er dan ook niet rooskleurig uit. De genomen maatregelen zijn eerder zoethoudertjes dan steekhoudende ontwikkelingen die het probleem zullen oplossen. De slotsom is dan ook dat er zomaar een volgende Nieuwenhuizen kan komen.

blauwBol