Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Pellè Spreekt – Martijn Krabbendam

Pellè Spreekt – Martijn Krabbendam

Pelle spreekt Martijn Krabbendam Cover

Graziano Pellè kwam naar Feyenoord en werd gezien als het lachtertje van de competitie. Een jaar later was de Italiaan verkozen tot de beste speler van de Eredivisie. De populariteit van de spits is zo groot dat er nu een boek over hem verschijnt. In Pellè Spreekt geeft hij antwoord op duizend vragen, geredigeerd door Martijn Krabbendam.

Creatieve oplossing

VI Boeken bracht de afgelopen twee jaar diverse succesvolle boeken uit over onder meer René van der Gijp, Jan Boskamp en Andy van der Meyde. Graziano Pellè is met afstand de meest populaire actieve voetballer op de Nederlandse velden, waardoor ook de Italiaan werd benaderd voor een biografie. Dat vond hij zelf nog wat te vroeg en daarom werd een zeer creatieve oplossing bedacht. Fans, supporters en voetballiefhebbers konden hun vragen insturen naar Pellè. Samen met Martijn Krabbendam, redacteur en Feyenoord-watcher van Voetbal International, werden de duizend leukste, beste en grappigste vragen geselecteerd. Het resultaat is Pellè Spreekt.

Louis van Gaal

De opmerkelijke carrière van de Italiaan is in ieder geval een boek waard. Op slechts achttienjarige leeftijd debuteerde hij voor Lecce in de Serie A. Doelpunten maken lukte hem in de eerste jaar moeizaam, want ook tijdens een verhuurperiode naar Serie B-club Catania wilde het niet lukken. Pas drie jaar na zijn debuut was het raak voor Crotone. Een nieuwe stap terug volgde naar Cesena, waar hij wel elf keer scoorde. Opvallender was zijn rol in Jong Italië, waar Louis van Gaal hem scoutte. De toenmalige trainer van AZ haalde hem dan ook naar Alkmaar.

Doelpunten zijn schaars

Vier seizoenen speelde hij in de Eredivisie, maar een grote rol was er nooit voor hem weggelegd. Pellè kreeg telkens minder speelminuten en in 91 wedstrijden bleef de teller steken op 16 doelpunten. Hij ging terug naar Italië waar Parma hem oppikte. Wederom werd hij verhuurd, ditmaal aan het afgezakte Sampdoria, maar doelpunten waren schaars. Het was dan ook een volslagen verrassing toen het bericht naar buiten kwam dat Graziano Pellè terugkwam naar Nederland: Ronald Koeman – zijn voormalig trainer bij AZ – haalde hem naar Feyenoord.

PelleButton

Pellè Spreekt – Martijn Krabbendam

Het grote verschil: Pellè spreekt nu wel met zijn voeten. De praatprogramma’s over voetbal en de analisten rolden eerst nog over de grond van het lachen. Het verhaal rondom de transfer van de Italiaan versterkte dat nog. De zoon van Ronald Koeman was hem tegengekomen op vakantie, waarop hij zijn vader had gebeld. Ja die zag wel wat in de komst van Pellè en zo stond hij plots in de Kuip. Die geluiden verstomden al snel. Mede dankzij de goals van de Italiaan mocht Feyenoord zelfs lang aan de landstitel denken. Hij kwam uit op 27 treffers en er was meer goed nieuws voor de Rotterdamse fans. Pellè werd gekocht van Parma, waardoor hij ook nu nog in de Kuip speelt. Ook nu heeft hij na 16 duels alweer 13 keer gescoord.

Het Pellè-kapsel

In Pellè Spreekt geeft de Italiaan nu een kijkje in zijn leven. Daarin wordt geen onderwerp gemeden. Pellè spreekt over zijn jeugdliefdes, Pellè spreekt over Louis van Gaal en Pellè spreekt over zijn kapsel. Want ongemerkt deed in 2013 ook het Pellè-kapsel zijn intrede. Een scheiding aan de zijkant en de haartjes netjes opzij gekamd. “Wie dit boek leest, weet straks echt alles. Nooit eerder heb ik me zo bloot gegeven”, aldus de Italiaan over Pellè Spreekt. Het boek is geschreven door Krabbendam, die wekenlang alle vragen heeft doorgenomen met de doelpuntenmachine. Over Louis van Gaal zegt de Italiaan in Pellè Spreekt: “Af en toe werd ik ook gek van hem, hij blééf maar praten. ’s Ochtends had ik eerst twee uur Engelse les en daarna kreeg ik nog anderhalf uur Louis over me heen. Ik begrijp dat mensen hem arrogant vinden, zo komt hij ook over, maar voor zijn spelers was hij heel goed.”

PelleButton