Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Pingelaars en Pegels – Willem Vissers

Pingelaars en Pegels – Willem Vissers

Willem Vissers heeft een bundeling van zijn beste verslagen uitgebracht in Pingelaars en Pegels. Een grote rol is weggelegd voor het bekroonde verhaal over de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje.

Studio Voetbal

Als voetbalverslaggever voor de Volskrant maakte Willem Vissers de afgelopen jaren steeds meer naam. Ook zijn gezicht werd langzaam bekend, vooral doordat de geboren Limburger het afgelopen half jaar steeds vaker aan tafel schoof bij Studio Voetbal. Als groot fan van Lionel Messi en met een grote liefde voor het voetbal reist hij alle grote toernooi af en volgt de Eredivisie op de voet. Kick Uitgevers vroeg Vissers om zijn beste verhalen te bundelen, deze zijn nu verzameld in Pingelaars en Pegels.

Arjen Robben

Eén van de uitgelichte verhalen in Pingelaars en Pegels gaat over de finale van het wereldkampioenschap voetbal 2010 tussen Nederland en Spanje. “Het gaat volledig over de kans van Arjen Robben. Dat is wel spannend beschreven, waarbij je tijdens het lezen nog altijd niet weet of de bal er wel of niet in gaat. Terwijl we de treurige afloop eigenlijk allemaal wel weten”, zo vertelde de auteur bij Sportclub 1890. Voor dit verhaal ontving Willem Vissers in 2010 al de Hard Gras Prijs voor het beste sportverhaal van dat jaar.

buttonoranje

Pingelaars en Pegels

Willem Vissers vindt zelf zijn verhaal in Kameroen uit Pingelaars en Pegels het mooiste. “Het beschrijft hoe een wedstrijd betoverd worden. Hoe een man een wedstrijd probeert te beïnvloeden door een kip te offeren. Uiteindelijk verliest de ploeg toch de wedstrijd, omdat de andere ploeg meer geofferd heeft.” Ook is er volop aandacht voor zijn favoriete voetballer van het moment: Messi. ‘Nooit gebaart hij om een wissel, al staat het 5-0. Messi vraagt altijd om de bal, loopt altijd vrij, doet immer zijn best, is bijna nooit vervelend. Hij is de ultieme voetballer, die fantasieën tot leven wekt. Messi is meestal onvoorstelbaar veel beter dan de rest, en dat in een tijd dat ongeveer alles is geprobeerd in het voetbal. Daarbij is hij bijna schattig om te zien. Hij kijkt een beetje sullig en zijn schouders hangen een beetje. Zou hij een brilletje dragen, dan was hij misschien de held op de Nintendo, de nerd met een 9+ voor exacte vakken.’

Speciaal soort voetballers

Pingelaars zijn een speciaal soort voetballers, die de ware liefde voor de sport bij Willem Vissers naar boven haalt. Zij leveren dan ook de mooiste verhalen op, waarbij de passie over gebeurtenissen en wedstrijden zichtbaar naar boven komt. Daarbij gaat het niet alleen maar om de wedstrijd en de uitslag, maar vooral ook juist wat er allemaal rond het voetbal gaande is.

Robin van Persie

Zo heeft tevens de beste voetballer van het moment uit Nederland, Robin van Persie, heeft een grote rol. Zo staat er een interview uit 2003 met de toen nog piepjonge Van Persie in Pingelaars en Pegels. Het interview geeft ook gelijk mooi de ontwikkeling van een voetballer aan. Toen nog onbesproken en open voor iedereen. Jaren later kiest hij nog zijn momenten uit om in de media te verschijnen. Het leverde dan ook een vermelding op voor de achterkant van het boek Pingelaars en Pegels. In aanloop naar het Europees kampioenschap was Van Persie niet beschikbaar voor de pers. ‘Maar’, mailde Van Persie, ‘ik vind Willem Vissers wel een goede journalist.’

button2