Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Route 32 – David Endt – Een Seizoen Ajax

Route 32 – David Endt – Een Seizoen Ajax

Route 32 David Endt

Het derde kampioenschap van Ajax op rij en de 32e in totaal was er voor David Endt één met gemengde gevoelens. Hij werd namelijk na het seizoen aan de kant geschoven. Over de weg naar de landstitel heeft Endt een boek geschreven: Route 32. Daarin belicht hij het seizoen door zijn ogen.

Opeens geen teammanager meer

David Endt was zeventien jaar de teammanager van Ajax en al sinds 1979 verbonden aan de Amsterdamse club. Toch werd hij de zomer vrijwel uit het niets op een zijspoor gezet. De afhandeling loopt nog altijd en dit is zelfs onder de rechter. Wel maakte Endt afgelopen voorjaar nog de tweeëndertigste landstitel van Ajax mee. Het was voor hem reden voldoende om het boek Route 32 Een seizoen Ajax te schrijven. Het is niet het eerste sportboek van de hand van Endt. In 1989 publiceerde hij al De Schaduwen van San Siro. Een hele rits aan boeken volgde, voornamelijk over Ajax en het Italiaanse voetbal. Ook schreef David Endt columns voor Het Parool. Route 32 zal vermoedelijk dan ook niet zijn laatste boekwerk zijn.

Emoties, spanningen en weergaven van gedachten

Tijdens wedstrijden zat David Endt altijd langs het veld. Daarnaast had hij de gehele dag contact met spelers. Zijn belevenissen van het laatste seizoen heeft hij op papier gezet. Daarbij gaat hij niet langs de hoofdlijnen en belicht hij ook niet de belangrijkste wedstrijden of momenten van het seizoen. Endt zoomt juist in op de kleine gebeurtenissen. “De wedstrijd is een terugkerend element, maar het gaat veel meer over de emoties, de spanningen en weergaven van mijn gedachten. Dat geeft een aparte invalshoek.”

blauwBol

Route 32 – David Endt – Een seizoen Ajax

Zo belt Viktor Fischer twintig minuten voor het verzamelmoment. De jonge Deen heeft nog geen rijbewijs en zijn pleegouders zijn er niet om hem te brengen. Zou hij het nog redden als hij kwam fietsen? Er werd snel een auto geregeld. David Endt vindt zelf het verhaal over Ilan Boccara uit Route 32 bijzonder. De jonge Fransman heeft een Nederlandse moeder en zijn vader is al vanaf zijn jongste jaren fan van Ajax. Boccara komt ook in Amsterdam terecht en maakt zijn debuut in de uitwedstrijd bij SC Heerenveen. Ajax speelt echter gelijk en dat is voelt voor de titelkandidaat als een nederlaag. Boccara is juist blij met zijn debuut. Endt belicht in Route 32 het omgaan met de verschillende emoties en welke rol hij daar als teammanager in speelde.

Geen rancune

In Route 32 heeft Endt er bewust niet voor gekozen om in te zoomen op zijn plotse afscheid bij de club. Het zou in zijn ogen geweld aan doen aan de oorspronkelijkheid van het verhaal. Rancune ligt op de loer en hij wil niet dat Route 32 daarmee in verband wordt gebracht. Het ligt voor de hand dat David over zijn afscheid een volgend boek zal publiceren.