Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Tussen Godenzonen – Auke Kok

Tussen Godenzonen – Auke Kok

Tussen Godenzonen Auke Kok

Auke Kok heeft in Tussen Godenzonen zijn belevenis opgeschreven van een jaar lang Ajax. De schrijver van onder meer het bekroonde sportboek Wij waren de besten, over het wereldkampioenschap voetbal van 1974, was het afgelopen seizoen bijna dagelijks in Amsterdam te vinden. Hij verdiepte zich in de club en kwam met een boeiend sportboek Tussen Godenzonen terug.

De mens achter de speler

“Ik wilde de mens achter de profvoetballer leren kennen en alle spanningen die daarbij komen kijken. Daarvoor heb ik een jaar lang bij Ajax meegelopen, de spelers gevolgd, gesproken en ook vaak de ouders van de spelers”, zo legde Auke Kok uit over Tussen Godenzonen bij Sportclub 1890.

Geen gezonde werksituatie

Ajax is net uit de fluwelen revolutie van Johan Cruijff en werd in het afgelopen seizoen voor de derde keer op rij landskampioen. Toch is lang niet alles in orde in de ogen van Auke Kok. Zo beschrijft hij in Tussen Godenzonen een angstcultuur binnen de club, zijn er mensen die de gedachte van Cruijff niet aanhangen aan de kant geschoven. “Een gezonde situatie versta ik als mensen in vrijheid werken en zeggen wat ze denken. En dat je het oneens kunt zijn met elkaar, zonder dat je de grond in wordt geboord. Zo is de situatie niet. Daar staat tegenover dat het tussen 2004 en 2010 heel slecht ging met de club. Het heeft het praktische voordeel dat er nu een duidelijke lijn is, wat overigens niet wil zeggen dat ik er zou willen werken. De lijn is dat ze een bepaalde droom koesteren, waarvan een invulling is en een lijn er naar toe.”

Auke Kok

Tussen Godenzonen – Auke Kok

Twee opvallende eenlingen waren Daley Blind en Derek Boerrigter. Beide komen uitgebreid aan bod in Tussen Godenzonen. Vooral het verhaal van Blind is aangrijpend. Zijn vader Danny Blind had tijdens de fluwelen revolutie het spoor van Louis van Gaal gekozen. Hij moest dan ook vertrekken, waardoor zoon Daley in een moeilijke situatie terecht kwam. Daar kwam nog eens bij dat hij minder speelde. Tijdens de eerste competitiewedstrijd werd hij tegen AZ gewisseld, onder luid gejuich van het publiek in de Amsterdam Arena. Ondertussen was hij een eenling geworden en zocht hulp bij een psycholoog. Het bracht hem weer op het juiste spoor. Blind werd de vaste linksback bij Ajax én inmiddels ook bij Oranje. Zijn aflopende contract werd zelfs verlengd en hij werd door de supporters gekozen tot Ajacied van het Jaar.

Mediaverplichtingen

Een grote rol in Tussen Godenzonen is door Auke Kok ook weggelegd voor de rol die de spelers van Ajax in de media spelen. Of misschien wel juist niet spelen. “Wat mij in de mixed-zone is opgevallen, waar de spelers overigens verplicht heen moeten omdat ze anders een boete krijgen, is aan beide kanten een vorm van cynisme. Zowel bij de spelers als de pers dus. Ze ontmoeten elkaar wel, maar ze mogen elkaar niet echt. Zodra de journalisten onder elkaar zijn, dan gaan ze roddelen over de voetballers. En omgekeerd is dat hetzelfde.”

Bandje afspelen

Ricardo van Rhijn kwam hier eerlijk voor uit tegenover Auke Kok in Tussen Godenzonen. “Hij vertelde dat hij per jaar wel duizend keer geïnterviewd werd. Dezelfde vragen kwamen zo vaak voorbij, dat hij daar gewoon geen zin meer in had. Dan draaide hij gewoon een bandje af.” Kok begrijpt dat spelers steeds afstandelijker worden, door de overdaad aan media-aandacht. Toch pleit hij voor een omgekeerde mediatraining. “Er wordt nu alleen maar gezegd dat ze dingen niet moeten doen. Dus geen medespelers afvallen en geen kritiek uiten over de club. Ze zouden er juist op moeten aansturen dat spelers iets meer van zichzelf zouden laten zien. Met de huidige situatie is namelijk niemand gediend.”

Auke Kok