Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Vader Zoon en Voetbal – Yoeri van den Busken

Vader Zoon en Voetbal – Yoeri van den Busken

Vaders en zonen is een veelbeschreven onderwerp. Yoeri van den Busken heeft hier een eigen invalshoek aan gegeven. De journalist van Voetbal International heeft het gekoppeld aan voetbal. Het heeft een lijvig sportboek opgeleverd: Vader Zoon en Voetbal.

Bekende vaders

Het uitgangspunt voor Van den Busken was helder. Hij ging op zoek naar voetballers met een bekende vader. In de voetbalwereld lopen ze in overvloed. In de meeste gevallen hebben de vader en de zoon, of in sommige gevallen zonen, ook een bijzondere band. Deze verhalen is de journalist, die eerder al boeken schreef over Louis van Gaal, John Blankenstein, Piet Schrijvers en Harry van Raaij, gaan bundelen. In sommige gevallen wisten de zoons hun vader te overvleugelen, maar vaker bleek de band juist een moeilijk obstakel. Want de twee werden altijd met elkaar vergeleken.

Meest dierbare verhaal met Henk Houwaart

Als voetballer bij ADO Den Haag gespeeld en vroeg naar België vertrokken. Hierdoor is hij voor het Nederlandse publiek relatief onbekend gebleven. Zijn zoon Henkie Houwaart junior debuteerde onder zijn vader bij Club Brugge, maar kreeg later kanker. Van den Busken vertelt over dit verhaal uit Vader Zoon en Voetbal in het radioprogramma Sportclub 1890. “Henk senior had op dat moment een zware virus opgelopen en lag in het ziekenhuis. En eigenlijk een verdieping boven hem lag zijn zoon dood te gaan. Henk moest een zware operatie ondergaan en verging van de pijn. Tegelijkertijd zat zijn zoon onder de morfine.” Houwaart vertelt in Vader Zoon en Voetbal heel open over deze tragische periode.

buttonoranje

Vader Zoon en Voetbal – Yoeri van den Busken

Een vaak besproken vader een zoon relatie is die tussen Jerry en Nigel de Jong. In Vader Zoon en Voetbal gaan de twee voor het eerst in op de moeilijke periode. Jerry had een redelijk succesvolle voetbalcarrière achter de rug waarbij hij het Nederlands Elftal wist te halen. Toch kwam hij in de problemen. Dit ging zo ver dat hij als speler van MVV een bankpas van een medespeler had gestolen. Jerry de Jong werd betrapt en opgepakt. Op dat moment was Nigel nog jeugdspeler bij Ajax en niet veel later zou hij doorbreken in het eerste elftal. Van den Busken zocht Nigel op toen hij nog voor Manchester City speelde en Jerry in Eindhoven waar hij actief is als sociaal werker. “Ze zijn een tijd lang gebrouilleerd geweest. De wijze waarop ze er nu over praten wekt ook veel vertedering op. Nigel zei letterlijk dat hij zijn vader nooit in de goot zal laten verdwijnen. De geboorte van het kind van Nigel heeft voor een verbroedering gezorgd, waardoor er ook een nieuwe vader-zoon relatie is ontstaan.”

Smolarek, Van Praag en ‘Pier’ Tol

Yoeri van den Busken heeft daarnaast voor Vader Zoon en Voetbal ook gesproken met onder meer Ebi Smolarek, vlak nadat zijn vader Wlodi Smolarek heel onverwachts overleed. Michael van Praag komt aan het woord, wiens vader Jaap van Praag eveneens voorzitter was van Ajax. Jaap van Praag had echter ook een bijzonder oorlogsverleden. Jerry en Nigel de Jong waren beide actief voor het Nederlands Elftal. Vader en zoon Jan Everse waren de eerste die dit presteerden en ook zij hebben een hoofdstuk in Vader Zoon en Voetbal. Dat zit er niet in voor de zonen van Kees ‘Pier’ Tol. Zijn zonen braken niet door bij Volendam en de druk die juist de vergelijking met hun vader met zich meenam is volgens Van den Busken groot. “Voor Nick en Michael misschien nog wel meer dan bij anderen, omdat Pier Tol nog altijd een sportwinkel in het centrum van Volendam heeft. Iedereen kent hem nog en Pier is heel er kritisch over de werkwijze bij FC Volendam.” Het had in het geval van Nick zelfs tot gevolg dat een jeugdtrainer hem opeens wissel zette.

Gemiste kans

Ook heeft Van den Busken in Vader Zoon en Voetbal over de grens gekeken. Vader en Zoon Gudjohnsson komen aan het woord. De IJslanders hadden bijna als eerste vader en zoon samen een interland gespeeld. In een oefenwedstrijd viel Zoon Eidur in voor vader Arnor. De eerstvolgende thuiswedstrijd zouden ze samen spelen, maar dat ging niet door. “De voorzitter van de IJslandse voetbalbond wilde het samenspelen uitstellen tot een officiële wedstrijd op IJsland. Op die manier kon er een groot mediaspektakel van maken. Twee weken na die oefenwedstrijd brak Eidur zijn enkel, waardoor het moment er nooit meer kwam.”

VaderZoonVoetbal