Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Voetbal & Maffia – Tom Knipping & Iwan van Duren

Voetbal & Maffia – Tom Knipping & Iwan van Duren

Voetbal is de meest bekeken en besproken sport ter wereld. Maar weten we eigenlijk wel wat er echt allemaal gebeurd tussen de witte lijnen? Het relaas van Tom Knipping & Iwan van Duren in Voetbal & Maffia maakt duidelijk dat het allang niet meer gaat om een spelletje, met in beide teams elf spelers die er alles aan doen om te winnen.

Zwarte kant van voetbal

De twee redacteuren van Voetbal International doken een half jaar in de zwarte kant van het voetbal. Wat ze tegen kwamen doet de gemiddelde voetballiefhebber gruwelen. Bendes die zich in het verleden concentreerden op zware criminaliteit zijn steeds meer in het voetbal gedoken. Ze kwamen er namelijk al snel achter dat er op een zeer eenvoudige manier veel geld kon worden verdiend en de kans dat ze gepakt zouden worden minimaal was.

Interpol

Knipping en Van Duren nemen de lezers op sleeptouw door heel Europa, waardoor duidelijk wordt dat het een groot internationaal probleem is geworden. Matchfixing staat bij Interpol en de FIFA hoog op de agenda, alleen in Nederland wordt het door de overheid nog altijd afgedaan als een klein probleem. Toch wordt in Voetbal & Maffia aangetoond dat er diverse connecties naar Nederland lopen.

Matchfixing

Er zijn veel manieren op wedstrijden te fixen en het draait ook lang niet altijd om de uitslag. Een corner, de eerste ingooi, een penalty veroorzaken of een gele kaart pakken. Het zijn allemaal mogelijkheden waar grof op gewed kan worden. Wed je met voorkennis, dan is het opeens een zeer lucratieve business. De spelers die daarvoor geronseld worden hebben vaak geen keuze. Ze hebben vaak zulke grote schulden opgebouwd dat ze wel moeten meewerken om uit de problemen te komen. Ook zijn zogenaamde spelersmakelaars die veelal Afrikaanse clubs naar Europa brengen. Eenmaal daar aangekomen moeten ze precies doen wat de makelaar van ze verwacht.

Vrezen voor je leven

Eenmaal begonnen met het fixen van wedstrijden zitten de spelers in de tang. Ontsnappen of uit de school klappen is geen optie. Doe je dat wel, dan moet je vrezen voor je leven. Het zijn inmiddels geen loze dreigementen meer, want de eerste ‘matchfixing-slachtoffers’ zijn te betreuren.

Guus Hiddink

In hun speurtocht naar de zware kant binnen het voetbal kwamen Knipping en Van Duren nog veel meer criminaliteit tegen, waardoor Voetbal & Maffia een confronterend relaas is geworden voor iedere voetballiefhebber. Waar werd gedacht dat wedstrijden op een lager niveau wel eens werden verkocht blijkt dat zelfs Guus Hiddink zijn zegetocht met Zuid-Korea deels te danken heeft aan een scheidsrechter die in de macht van de gokmaffia was.

Uitslagen vooraf al bekend

Voor iedere voetballiefhebber en voetbalvolger is Voetbal & Maffia dan ook verplichte kost, al is het maar om de Nederlandse regering wakker te schudden dat er niet langer oogluikend kan worden toegekeken. Dan bestaat het gevaar dat voetbal uit zal sterven, zoals in Azië al is gebeurd. In China zit er niemand meer op de tribunes, want iedereen weet vooraf de uitslagen al.