Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Voor Niemand Bang – Anton Slotboom

Voor Niemand Bang – Anton Slotboom

Voor Niemand Bang - Sparta Rotterdam - Anton Slotboom

Sparta Rotterdam staat op de rand van een terugkeer in de Eredivisie, en dat nog wel in het jaar dat de markante club 125 jaar bestaat. Het rood-witte shirt, Het Kasteel en de Sparta Mars zijn zomaar drie herkenbare zaken voor iedere voetballiefhebber. De zin ‘voor niemand bang’ komt uit de Sparta Mars en was voor schrijver Anton Slotboom de inleiding om een sportboek over elf markante Spartanen te schrijven.

Sparta viert feest

Anton Slotboom, in het dagelijks leven journalist van het Algemeen Dagblad, heeft het sportboek Voor Niemand Bang geschreven over zijn geliefde Sparta. Op 1 april viert de Rotterdamse club haar 125 jarig bestaan. Dit jubileum kan ook nog wel eens worden opgefleurd door een promotie naar de Eredivisie. Rond het jubileum zal er ook een groot geschiedenisboek over Sparta verschijnen. Slotboom heeft alvast een fraai voorzetje gegeven met zijn sportboek Voor Niemand Bang. Markante Spartanen aan het woord, in totaal een volledig elftal.

Elftal markante Spartanen

Elf voormalig spelers van de club heeft Slotboom geïnterviewd voor Niemand Bang. Door de selectie zijn gekomen: Louis van Gaal, Dennis de Nooijer, Danny Blind, Danny Koevermans, Glenn Helder, Nol Heijerman, Pim Doesburg, Nathan Rutjes, Sjaak Polak, Piet de Vries en Nourdin Boukhari. In 164 pagina’s vertellen zij hun mooiste verhalen en anekdotes over Sparta. Terugslaand op de titel van het boek, Voor Niemand Bang, refereert Slotboom graag aan een oefenwedstrijd van Sparta uit de jaren-70. Het FC Barcelona van Rinus Michels nodigde de Rotterdammers uit en dachten een makkelijke partij te kregen. De Spartanen klapten er zo hard bovenop dat Sparta won met 0-1. Na afloop was er in Camp Nou niemand die de Sparta-leden nog een hand wilden geven.

Voor Niemand Bang - Sparta Rotterdam - Anton Slotboom

Voor Niemand Bang – Louis van Gaal

“Ik heb alle elf de spelers zelf opgezocht, behalve Koevermans. Hij speelt momenteel in Canada, dus dat interview heb ik via Skype gedaan”, zo vertelde Slotboom over zijn voetbalboek tegenover RTV Rijnmond. “Ik ben begonnen met Louis van Gaal. Hij zei direct ja toen ik heb benaderde, want Van Gaal heeft een enorme zwak voor Sparta. Dat bleek wel toen ik bij de KNVB aankwam en Louis een Sparta-stropdas omhad.” In het boek komt over Van Gaal naar boven dat hij erg graag trainer was geworden in Kralingen, maar dat de toenmalige clubleiding andere plannen had en kwam met Barry Hughes op de proppen. Ondanks een verzoeningsgesprek ging Van Gaal niet meer aan de slag als assistent trainer.

Dennis de Nooijer

Ook komt in het verhaal met Dennis de Nooijer naar voren dat de Spartaanse topscorer toch wel akelig dichtbij een overgang naar buurman Feyenoord was. Hij zou inmiddels zelfs rond zijn geweest met de club, maar volgens De Nooijer zelf zou Ronald Koeman daar een stokje voor hebben gestoken. De huidige trainer van Feyenoord was toen speler in De Kuip. Koeman was de vedette die over was gekomen van FC Barcelona. De Nooijer zou een hoger salaris krijgen dan Koeman en daar werd een stokje voor gestoken. Het voetbalboek gaat vooral over de clubliefde voor Sparta en hoe dit door de jaren heen is blijven ontstaan. Ook met de keerzijde ervan. Nathan Rutjes zou maar al te graag voor altijd bij Sparta blijven spelen, maar zijn contract werd afgelopen zomer zomaar ontbonden. Het zijn de uitzonderingen in het huidige voetballandschap.

Voor Niemand Bang - Sparta Rotterdam - Anton Slotboom