Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Wij zijn Heracles Almelo

Wij zijn Heracles Almelo

Bijzondere clubs verdienen ook dito naslagwerken. Of is het misschien wel de kunst dat Heracles Almelo helemaal niet bijzonder is? De trotse club uit het oosten is ondanks de successen van het afgelopen decennium een oerdegelijke en normale club gebleven. Succes te over op het door sommigen verfoeide kunstgrasveld, zonder poespas werkt Heracles zich stapsgewijs omhoog.

Zwart Wit

Spelers komen en gaan in het huidige profvoetbal, de stabiele factor zijn de fans. Of FC Twente of RKC Waalwijk op bezoek komt, het Polman Stadion zit altijd afgeladen vol. Een zwartwitte gloed waant over de tribunes, precies waar Albert Vondeling op is ingesprongen met zijn boek ‘Wij zijn Heracles’.

Zes jaar

Tussen 2005 en 2011 heeft Vondeling foto’s langs de lijn gemaakt bij Heracles en samengebracht in een fraai boek. Zoals de clubkleuren vragen zijn alle foto’s afgedrukt in zwart-wit. Het geeft precies het extra tintje mee wat het leven van supporters zo speciaal maakt. Schreeuwende kleuren of opvallende personen vallen in het water. Alle fans zijn gelijk en staan voor één ding: hun club.

Inkijkje

Het boek neemt je in vogelvlucht mee door alle wegen van Heracles. Van de Open Dag naar de wedstrijden, de kantine en het feestgedruis. Van de jongste fan voor wie Folkert Velten nog een onbekende is, tot de mannen die al een eeuwigheid hun vaste stoeltje hebben. De emoties worden gezocht op de tribune bij fans en spelers. Vooral voor insiders een moment van herkenning.

Traan

Beleefde Heracles in de afgelopen zes jaar vooral hoogtepunten, de traan is dan ook overgeslagen. Wat het leven van een supporter zo zwaar maakt is dat er net zo veel – en misschien zelfs veel meer – getreurd wordt dan gelachen. De teleurstelling en het verdriet is door Vondeling niet op de plaat gelegd, wat een extra dimensie aan het boek had kunnen geven. Dat neemt niet weg dat ‘Wij zijn Heracles’ de betrokkenheid en beleving in Almelo duidelijk maakt. Voor iedere supporter is het boek een wandel der herkenning en de Heraclieden kunnen het boek openslaan om de goede herinneringen van de afgelopen jaren steevast op te halen.