Home » Recensies Sportboeken » Recensies Wielerboeken » Het Geheim van Raleigh – Joop Holthausen

Het Geheim van Raleigh – Joop Holthausen

De TI-Raleigh-ploeg stond op eenzame hoogte. De Nederlandse wielersport vierde hoogtijdagen in het zwart-geel-rode shirt. Het ongeëvenaarde succes werd onderzocht door Joop Holthausen in een fascinerend boek: Het Geheim van Raleigh.

Een begrip in de wielersport

Al wisselen wielerploegen met razende vaart van sponsor, Raleigh is nog altijd een begrip in de wielersport. Bijna gelijk na de oprichting in 1974 nam de Nederlands-Britse ploeg het peloton in een wurggreep. Dat bleef zo tot er in 1983 een einde kwam aan het succes. Grondlegger van alles was Peter Post. Eén van de grootste sportcoaches en managers van Nederland wist de gedachte van de wielrenners vooral te veranderen.

Dominatie

Bij de opkomst van de ploeg werkten alle concurrenten op volledig dezelfde wijze. Teams hadden één grote leider, types als Eddy Merckx. De ploeg reed voor de kopman en hij was dan ook de enige die mocht winnen. TI-Raleigh was een echte ploeg. Of Joop Zoetemelk, Gerrie Kneteman, Henk Lubberding, Jan Raas of Cees Priem won. Het maakte niet uit. Als de ploeg maar wist te winnen. Het zorgde voor een andere manier van koersen, met 1980 als absolute hoogtepunt. TI-Raleigh domineerde als nooit te voeren. De ploeg won elf etappes in de Tour de France, waarvan zeven op een rij. Ook werd de gele én witte trui naar Parijs gebracht.

Ondergang

Even spectaculair als de opkomst was ook de ondergang van de ploeg. Intern ontstond er steeds meer wrevel en dan vooral tussen Peter Post en Jan Raas. De breuk was dan ook niet te voorkomen en uiteindelijk in 1983 kwam er een einde aan de ploeg. Overigens niet aan de onderlinge spanningen, want in de jaren tachtig vlogen de nieuwe ploegen van Post en Raas (inmiddels ook ploegleider) op tenenkrommende wijze elkaar in de haren.

Ontrafelen

Joop Holthausen is erin geslaagd het geheim van Raleigh te ontrafelen. Zowel het succes, de ondergang als individuele verhalen van renners en begeleiders heeft hij zeer levendig en uitgebreid op papier gekregen. Het boek Het Geheim van Raleigh is dan ook terecht bekroond met de Nico Scheepmaker Beker, voor het beste sportboek van het jaar 2005.