Home » Recensies Sportboeken » Recensies Wielerboeken » Smeets en Wuyts – Christophe Vandegoor

Smeets en Wuyts – Christophe Vandegoor

Smeets en Wuyts

Hoe begin je aan een boek over de beste twintig renners uit de Lage Landen? Wie selecteer je en wie valt uit de boot? Het is de openingsvraag die Mart Smeets en Michel Wuyts stellen in hun gezamenlijke boek. De twee wielerjournalisten, die al een mensenleven het peloton achterna reizen, hebben uiteindelijk een driehonderdpagina’s tellend boek voltooid met de beste twintig coureurs. Dit is ontstaan door meerdere gezamenlijke gesprekken, geleid door Christophe Vandegoor. De wielerjournalist van de VRT-radio heeft het boek Smeets en Wuyts ook geschreven.

Eddy Merckx als startpunt

Smeets en Wuyts hebben ervoor gekozen om de startlijn te trekken bij Eddy Merkx. De Nederlander en de Belg hebben de Kannibaal nog zien fietsen, wat dus ook het geval is voor alle renners die daarna kwamen. In volgorde van tijd zijn de hoofdstukken over de andere negentien grote coureurs geschreven, met Philippe Gilbert als eindpunt.

Persoonlijkheid staat voorop

Bij het opstellen van lijstjes met de beste sporters in een bepaalde tak, ditmaal wielrennen, ontstaat altijd discussie. De persoonlijkheid van renners heeft naast de erelijst ook voor een groot deel de keuze bepaald van Smeets en Wuyts. Zo komt de inmiddels overleden Frank Vandenbroucke in de lijst voor, maar bijvoorbeeld niet Pollentier, Planckaert, Nijdam of Dekker. Ze vielen af na de selectie met vragen zoals ‘Uit welk milieu komt de renner’, ‘Hoe is hij omgegaan met zijn succes?’ en Moet je per definitie een speciaal karakter hebben om tot de top door te bereiken?’

blauwBol

Smeets en Wuyts – Christophe Vandegoor

Het idee van het wielerboek Smeets en Wuyts ontstond ook door de onwetendheid van de huidige generatie over het verleden. Toen Edvald Boasson Hagen in 2009 Gent-Wevelgem won werd zijn prestatie vergeleken met die van Merckx. De Noorse renner moest voor de camera bekennen niet te weten wie Merckx was. Smeets is al bijna veertig jaar actief in de wielersport als verslaggever, analist en commentator van de NOS. Michel Wuyts is de Belgische equivalent van Smeets. Vandegoor zette het tweetal om een tafel en vanzelf kwamen de verhalen naar boven.

Gesprekken genoteerd

Aan de hand van twintig wielrenners, waaronder Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Freddy Maertens, Jan Raas, Johan Museeuw, Michael Boogerd en Tom Boonen zijn Smeets en Wuyts in hun geheugen gaan graven. Lang niet altijd kwamen de positieve kanten van de renners naar boven, maar wel de scherpe waarheden. Ook zijn sommige persoonlijke anekdotes van Smeets en Wuyts hilarisch. Vandegoor heeft de gesprekken die ze hebben gevoerd ook zo uitgeschreven. Wuyts vertelt, Smeets vult aan, corrigeert en komt door het verhaal van de Belg zelf op een ander verhaal. Ook heeft Vandegoor de toon van het tweetal meegegeven, door de felheid of vastberadenheid van de verhalen te benoemen.

SmeetsButton