Home » Nieuws over Sportboeken » Biografie Churandy Martina ‘Ik ben blij’

Biografie Churandy Martina ‘Ik ben blij’

De snelste Nederlander ooit heeft nu zijn eigen boek. De biografie van Churandy Martina is geschreven door Frank Woestenburg en heeft als titel ‘Ik ben blij’ meegekregen naar de veelgebruikte kreet van de snelste Nederlander ooit. Hij legt daarin bloot dat het leven van de altijd vrolijke sprinter lang niet altijd zo makkelijk was als zijn gulle lach doet vermoeden.

Olympische Spelen

Vrijwel vanuit het niets werd Churandy Martina in heel Nederland een held. Met zijn gulle lach wist de atleet tijdens de Olympische Spelen van 2012 de harten van veel mensen te veroveren. Vooral zijn uitspraak ‘Ik ben blij’, gevolgd door zijn sprankelende witte tanden verzorgden een grote glimlach. Daarnaast wist hij ook nog eens te presteren. De inmiddels 28-jarige sprinter van Antilliaanse komaf haalde de finale van de 100 meter. Op het koningsnummer werd Martina zesde. Op de 200 meter sprintte hij zelfs naar de vijfde plaats. In de halve finale in Londen liep hij 9,91, dit is de snelste tijd die ooit is gelopen door een Nederlander.

Moeilijke aanloop

Wat maar weinig mensen weten is dat Martina in aanloop naar de Spelen in Londen veel zware hobbels heeft moeten nemen. Zo verloor Churandy Martina in het jaar voor het toernooi drie vrienden door geweld en ongelukken. In de biografie gaat schrijver Frank Woestenburg hier juist uitgebreid op in. De journalist van De Telegraaf en eerdere biograaf van Mariane Timmer benaderde Martina om zijn verhaal te vertellen. De wijze waarop de atleet met zijn problemen is omgegaan heeft indruk gemaakt bij Woestenburg en reden voldoende voor een sportboek. Daarnaast is de Martina van voor de camera’s een andere dan in zijn verdere leven. Voor Woestenburg is duidelijk geworden dat het leven van de atleet ook echt bestaat uit de passie voor zijn sport. “In de Verenigde Staten draait alles om de atletiek”, zo vertelt Frank Woestenburg tijdens de boekpresentatie tegenover de NOS. “Hij staat op, hij gaat trainen, hij gaat eten en hij gaat weer slapen. Hij heeft daarbij de gave om alle zorgen achter zich te laten.”

Biografie Churandy Martina ‘Ik ben blij’

‘Ik ben blij’ was de vaste tekst van Churandy Martina als hij tijdens een sportevenement voor een camera verscheen. Dat eeuwige positivisme maakte hem tot een geliefd atleet en werd een voorbeeld voor velen. In de biografie van Martina wordt dat beeld nog eens versterkt. Zijn positieve uitstraling bleef staan ondanks de moeilijkheden die hij tegen is gekomen. Zijn leven is letterlijk een proces van vallen en opstaan geweest. De biografie Churandy Martina geeft dan ook een unieke kijk op het leven van een atleet, waarvan voor het grote publiek alleen de sportieve prestaties tellen. Auteur Frank Woestenburg weet in het 160 pagina’s tellende sportboek juist de keerzijde naar boven te brengen.

Ik ben blij

De biografie Churandy Martina werd in het Olympisch Stadion in Amsterdam gepresenteerd. En de atleet kreeg het eerste exemplaar overhandigd uit de handen van cabaretier Jandino Asporaat. Het voorwoord is geschreven door Pieter van den Hoogenband. Zelf weet Martina eigenlijk niet waarom hij een biografie waard is. “Jullie moeten het boek maar lezen en het mij uitleggen”, lachte de sporter tijdens de presentatie. Klaar met zijn loopbaan is de sprinter trouwens nog niet. Over drie jaar wil hij wederom schitteren op de Olympische Spelen en een medaille pakken. Dan kan zijn biografie dus worden uitgebreid.

Churandy