Home » Nieuws over Sportboeken » Sportboek van het jaar van Wilfried de Jong

Sportboek van het jaar van Wilfried de Jong

Wilfried de Jong heeft het beste sportboek geschreven van 2012. De schrijver, interviewer en televisiemaker kreeg de Nico Scheepmaker Beker voor zijn boek ‘Kop in de Wind’. In het Olympisch Stadion in Amsterdam ontving De Jong de vakjury prijs.

Zes genomineerden

De vakjury bestond dit jaar uit David Endt, Arthur van den Boogaard, Wilfred van Buuren en Renate Verhoofstad. Er was al een voorselectie bekend gemaakt van zes boeken. Naast het winnende Kop in de Wind van Wilfried de Jong waren ook genomineerd: Gijp van Michel van Egmond, Op zoek naar Bob Marley de voetballer van Wiep Idzenga, Mart Smeets van Kees Sluys, Schaduwboksen van Erik Brouwer en Nooit een thuiswedstrijd van Arthur Huizinga.

Juryrapport

De vakjury koos voor Kop in de Wind. Het juryrapport over het boek van Wilfried de Jong was als volgt. “Met de verhalenbundel Kop in de wind heeft Wilfried de Jong een belangrijke stap gezet in zijn schrijverschap. Op televisie toont hij al jarenlang een  eigenzinnige kijk op sport. Met dit boek is hij erin geslaagd dezelfde eigenzinnigheid op papier te zetten. Loskomend van een  journalistieke blik en vrijwel geheel vertrouwend op zijn verbeeldingskracht komt De Jong tot zeer originele verhalen. Het lijkt fictie, of ten dele verzonnen, maar ze zijn allemaal diepgeworteld in de liefde van De Jong voor de wielersport. De opzet is telkens weer eenvoudig. Een ik-figuur gaat op pad met zijn fiets, door bijvoorbeeld de Hollandse duinen, het Noord-Franse landschap of over Italiaanse bergen, ontmoet tijdens de tocht een persoon en beleeft zo een klein avontuur.

buttonoranje

Details

Inzoomen op schijnbaar onbelangrijke details is een van de grote kwaliteiten van De Jong, maar de jury was vooral onder de indruk van de grotere thema’s die op de achtergrond meespelen. Angst, seks, schoonheid: de schrijver noemt het nergens expliciet maar in vrijwel elk verhaal zijn deze thema’s voelbaar aanwezig. De vrijheid die de schrijver zich permitteert overtuigt keer op keer. De verhalen zijn geworteld in sport, maar worden voortgedreven door verbeelding. Voortdurend nodigt De Jong de lezer uit hetzelfde te doen: zijn of haar verbeelding te gebruiken. En uiteindelijk geeft hij daarmee onbedoeld een belangrijke raad aan collega-sportschrijvers: je bent als auteur koning in je eigen hoofd. Laat de lezer toch vooral meegenieten van jouw koninkrijk.

Publieksprijs

Ook het publiek kon via de website van het Sportboek van het Jaar stemmen op hun favoriete boek, uit de lange lijst van sportboeken die in het afgelopen kalenderjaar zijn gepubliceerd. De meeste stemmen gingen naar ‘Avondje NAC’ van Sjoerd Mossou. De journalist van het Algemeen Dagblad brengt hierin een liefdesverklaring aan zijn favoriete voetbalclub, waar hij al van jongs af aan fanatiek supporter van is. Het boek werd vooral geroemd door de herkenbaarheid die veel clubsupporters raakte.