Home » Nieuws over Sportboeken » Tien nominaties Sportboek van het Jaar 2012

Tien nominaties Sportboek van het Jaar 2012

Van 8 tot en met 15 juni wordt de Week van het Sportboek gehouden. Eén van de hoogtepunten van deze week is de verkiezing van het Sportboek van het Jaar. In de waslijst aan nieuw verschenen sportboeken is een selectie gemaakt van tien kandidaten voor de Nico Scheepmaker Beker, die jaarlijks door een vakjury wordt uitgereikt. Daarnaast kan iedereen stemmen voor de publieksprijs.

Nico Scheepmaker Beker

De Nico Scheepmaker Beker is de vakprijs voor sportauteurs in Nederland. Jaarlijks wordt het beste sportboek gekozen. De prijs wordt sinds 2005 uitgereikt, Auke Kok kreeg toen de bloemen voor zijn boek Wij waren de Besten. Dit was een zeer uitgebreide reconstructie van het wereldkampioenschap voetbal van 1974, waar Nederland de finale verloor van West-Duitsland. Andere winnaars waren onder meer Het Geheim van Raleigh (Joop Holthausen), Je hebt het niet van mij (Marcel van Roosmalen) en Voetbal in een vuile oorlog (Iwan van Duren en Marcel Rözer). De originele gedachte achter de Nico Scheepmaker Beker was het creëren van meer aandacht voor het sportboek. Inmiddels is de jaarlijkse verkiezing opgenomen in de Week van het Sportboek.

Sportboek van het Jaar

Voor het beste sportboek van 2012 is te stemmen op alle boeken die afgelopen jaar zijn verschenen. Daarbij hebben NuSport en Bruna tien boeken genomineerd om een schifting te maken in het grote aanbod. Hierbij zit het meest verkochte sportboek van het afgelopen jaar: Gijp van Michel van Egmond. Tevens is er een Belgische publicatie over de sportcarrière van Kim Clijsters.

Sportboek van het Jaar 2012, de genomineerden:

Avondje NAC – Sjoerd Mossou
Foppe de Haan, Bondscoach voor 4 weken – Koen van Santvoord
Geen Genade – Thijs Slegers en Andy van der Meijde
Gijp – Michel van Egmond en René van der Gijp
Gouden Epke – Frans Wolfskamp en Klaas Jan van der Weij
Kim Clijsters – Filip DeWulf en Wilfried de Jong
Kop in de wind – Wilfried de Jong
Mart Smeets – Kees Sluys
Onderweg – Guido Bindsels
Rooks & Theunisse – Peter Tetteroo