Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Voetbalboeken » Jan Boskamp Geen Gezeik

Jan Boskamp Geen Gezeik

Jan Boskamp Geen Gezeik

Jan Boskamp was eigenlijk uit beeld geraakt in Nederland, tot hij nietsvermoedend een keer aanschoof aan tafel bij Voetbal International. Nadat hij het eerste ‘koekje’ uitdeelde aan René van der Gijp was er geen houden meer aan. Wim de Bock schreef nu dan ook een boek met het voetbaldier: Jan Boskamp Geen Gezeik.

Feyenoord in hart en nieren

De in Rotterdam geboren Boskamp heeft zijn eerste club nooit meer losgelaten. Al in de jeugd ging hij voor Feyenoord spelen en maakte eind jaren zestig ook zijn debuut bij de Rotterdamse grootmacht. In 1974 verliet hij zijn club na onder meer de wereldbeker te hebben gewonnen. Een vaste basisplaats wist de middenvelder nooit te veroveren. Jan Boskamp maakte de overstap naar België waar hij nog tien jaar zou spelen voor RWDM en Lierse SK.

Ongekende trainersloopbaan

Als trainer begon hij vooral in België echt naam te maken. Dat de biografie van Jan Boskamp Geen Gezeik als titel heeft gekregen laat zich niet moeilijk raden. Zowel in woord als gebaar was hij een harde en duidelijke trainer. Hij werkte bij onder meer Anderlecht voor in 1999 een ware wereldreis begon. Zo was hij bondscoach van Georgië, trainde in de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit om terug te keren in Engeland bij Stoke City. Daarna was er even sprake dat hij Boskamp in Nederland zou gaan trainen, maar hij had nooit zijn Nederlandse trainerspapieren gehaald. Gekgenoeg mocht hij nog wel in België aan de slag, om na 2009 er een punt achter te zetten. In Jan Boskamp Geen Gezeik komt zijn actieve carrière uitgebreid aan bod, maar ook alles daarbuiten.

blauwBol

Jan Boskamp Geen Gezeik

In België was Jan Boskamp al een graag geziene gast in praatprogramma’s over voetbal. Sinds 2010 is hij ook in Nederland een begrip geworden. Hij schoof in dat jaar voor het eerst aan bij Voetbal International. De chemie met René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee was er direct. Zijn uitgesproken liefde voor Feyenoord, het kijken naar wedstrijden uit de meest gekke landen, zijn gewicht, het verhaspelen van namen en het uitdelen van beuken aan Van der Gijp zorgden voor hilarische televisie. Diverse uitspraken van Boskamp werden bekend, zoals ‘Ach joh, donderstraal toch op’, ‘Je bent toch niet met mijn kloten aan het spelen’ en het bamiballetje. Daarnaast bewees hij telkens kennis van zaken te hebben. VI Boeken brengt dan nu ook Jan Boskamp Geen Gezeik, een biografie over het leven van de voetballer, trainer en analist uit.

Goedlachs

In het boek Jan Boskamp Geen Gezeik wordt duidelijk dat Boskamp misschien op televisie altijd goedlachs is, zo makkelijk was het leven van de Rotterdam lang niet altijd. Als Rotterdams schoffie groeide hij door tot wereldburger, waarbij hij veel drama in zijn leven heeft meegemaakt. Zo zorgde het overlijden van zijn vrouw in 2001, waarmee hij vanuit zijn jeugd onafscheidelijk was, voor een grote klap. Daarbij is Jan Boskamp altijd zichzelf gebleven. Want hoe groot zijn mond dan wel eens mag zijn, of hoe hard de klappen zijn die hij uitdeelt, het is ook een man met een klein hartje.

bossie2