Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Voetbalboeken » Ronald Koeman – Bert Nederlof

Ronald Koeman – Bert Nederlof

Ronald Koeman

Ronald Koeman is vijftig jaar geworden. Dat is voor Voetbal International reden genoeg om een sportboek uit te brengen over de rossige topvoetballer en huidige trainer van Feyenoord. Bert Nederlof schreef de geautoriseerde biografie over Ronald Koeman, met een voorwoord van Johan Cruijff.

Het Kanon

Als voetballer kreeg Ronald Koeman als bijnaam Het Kanon. De centrale verdediger had een verwoestend schot in zijn been. Dankzij vrije trappen en penalty’s was hij dan ook geregeld doeltreffend. Het bracht hem succes met PSV, Oranje en FC Barcelona. Voor die laatste club werd hij het goudhaantje. Op Wembley schoot Koeman een vrije trap verwoestend tegen de touwen, waardoor Barça de Europa Cup I won tegen Sampdorie. Trainer was toen Johan Cruijff.

Cruijff als buurman

Behalve trainer werd Cruijff ook een leermeester, voorbeeld en vriend voor Ronald Koeman. In Barcelona waren de twee zelfs buren. Nog geregeld hebben de twee contact en Cruijff maakte in de week voor de vijftigste verjaardag van Koeman de reis vanuit Spanje om hem het eerste exemplaar te overhandigen. Cruijff schreef zelf het voorwoord van het boek waarin Koeman samen met auteur Bert Nederlof terugblikt op zijn voetbalcarrière, zijn trainersloopbaan en ook zijn privéleven. Daarbij is er vooral aandacht voor de ziekte die zijn vrouw trof in 2010. Het zorgt ervoor dat Ronald Koeman anders in het leven is gaan staan.

Ronald Koeman als trainer

Zo groot als zijn successen waren als voetballer, zo moeizaam kon hij zichzelf een duidelijke plaats geven in trainersland. Ronald Koeman begon goed bij Vitesse en Ajax. Daarna verruilde hij in hoog tempo Benfica, PSV, Valencia en AZ. Bij iedere club wist hij wel minimaal een prijs te pakken, toch was er altijd twijfel over zijn presteren. Het stempeltje toptrainer kreeg hij nooit mee. Dat werd vooral benadrukt bij zowel PSV als Valencia. Een ruime voorsprong op Ajax en AZ werd door PSV verspeeld, waarna pas op slotdag op doelsaldo de landstitel werd gepakt. Vervolgens besloot hij het seizoen daarna al snel te vertrekken naar Valencia. Vooral zijn uitsprak dat hij deze voorbij rijdende trein niet kon laten lopen werd hem verweten.

In de put en wederopstanding

Zijn verblijf bij Valencia werd een grote teleurstelling. Van de clubleiding moest hij verjongen en dat kwam Koeman op veel weerstand te staan. Uiteindelijk werd hij na één seizoen alweer aan de kant geschoven, máár niet zonder de Copa del Rey te hebben gewonnen. Echt mis ging het bij AZ. In Alkmaar werd Koeman al binnen een paar maanden ontslagen, waardoor er een voortijdig einde aan zijn trainerscarrière leek te komen. Het gedroomde FC Barcelona verdween namelijk steeds verder uit zicht. Tot een zomerdag in 2011. Mario Been stapte op bij Feyenoord en Ronald Koeman stapte in. Niemand verwachte wat van het toenmalige Feyenoord, maar de trainer slaagde erin om met een jonge selectie tweede te eindigen. Dit seizoen vertrokken weer de steekhouders, toch weet Ronald Koeman wederom het maximale te presteren door volop mee te strijden om de landstitel. Het meest veelzeggende over de persoonlijkheid van Ronald Koeman is misschien nog wel dat hij als enige zowel speler als trainer was bij de traditionele top-3 van Nederland. Hij droeg het shirt en zat als hoofdtrainer op de bank bij Ajax, Feyenoord en PSV.