Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Voetbalboeken » Sjoerd Mossou – Kamp Cruijff

Sjoerd Mossou – Kamp Cruijff

Sjoerd Mossou Kamp Cruijff

Sjoerd Mossou heeft zijn beste columns en verhalen uit het AD/Sportwereld gebundeld tot het boek Kamp Cruijff. De voetbalverhalen van de Rotterdamse journalist zijn in het voorjaar al bekroond met de Hard Gras-Prijs, reden genoeg voor Mossou om zijn beste werk bij elkaar te schrapen tot een heerlijk voetbalboek.

NAC Breda

De 34-jarige Mossou is de laatste jaren als een komeet doorgebroken. Na het vertrek van Hugo Borst nam de Rotterdammer de wekelijkse column in AD/Sportwereld over van Borst. Het bleek een gouden zet. Indruk maakte Sjoerd Mossou ook met het boek Avondje NAC. Daarin beschrijft hij het kleurrijke karakter van het door hem zo geliefde NAC. Het is zoals hij zelf aangeeft een liefdesverklaring aan de club uit Breda. Avondje NAC is geschreven vanuit zijn eigen perspectief. Door middel van herinneringen, observaties en anekdotes. Het was de voorloper op Kamp Cruijff.

Hard Gras-Prijs

Afgelopen voorjaar won hij de Hard Gras-Prijs. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse sportjournalist die de beste prestatie heeft geleverd in een dagblad, weekblad of maandblad. Hij kreeg de prijs voor zijn columns over de crisis bij Ajax. Met name Sjoerd Mossou zijn column ‘Cruijffs de voetballers is een briljante vindst’. In het jury-rapport schreef Henk Spaan het volgende: “Sjoerd Mossou gaat uit van het pure voetbal. Hij beschouwt en relativeert bestuurders. Wij hebben als jury naar zijn vier meest actuele columns gekeken die gaan over circus Ajax. Ze zijn van zeer hoog niveau.” De winnaar hield een speech waarin hij onder meer Johan Cruijff, Danny Cruijff (kamp Cruijff dus), Louis van Gaal, Truus van Gaal, de familie Ten Have en het kamp-Edgar Davids bedankte.

Sjoerd Mossou Kamp Cruijff

Kamp Cruijff bundelt werk Sjoerd Mossou

De beste columns en verhalen heeft Sjoerd Mossou nu gebundeld in het boek Kamp Cruijff. Daarin hebben de geroemde stukken over de crisis bij Ajax een plaats, maar de auteur duikt ook in de hem zo wonderbaarlijke wereld van het topvoetbal. Die wereld is bij PSV, Ajax of Feyenoord helemaal niet zo groot als het lijkt. Zijn verhalen gaan dan ook over de aandoenlijke amateurisme op en vooral rond de velden. Sjoerd Mossou is echter vooral liefhebber van het spelletje en heeft een haarscherp oog voor detail. Zijn uitgangspunt met het boek is dan ook de lezers iets meer van voetbal te laten gaan houden.

Overhandigd aan JEKA

Waar auteurs er vaak voor kiezen om het eerste boek te overhandigen aan bekende voetballers of trainers, deed Mossou dat op zijn eigen wijze. Hij koos ervoor om het eerste exemplaar van Kamp Cruijff te geven aan een medespeler van zijn eigen team bij JEKA. “Ik heb het boek opgedragen aan mijn eigen voetbalelftal”, zo legt Mossou uit aan RTV Rijnmond. “We voetballen al tien jaar in deze samenstelling en we kennen elkaar al dertig jaar. Zij zijn een voortdurende inspiratiebron en ik vond het daarom mooi om het boek aan hen op te dragen.”

Liefde voor het spel

Tegenover de regionale omroep legt Sjoerd Mossou ook uit waarom hij in Kamp Cruijff vooral heeft geschreven over de liefde voor het spel. “Ik ben niet alleen maar romantisch. Ik kijk ook cynisch en ironisch naar zaken, ergeren doe ik ook wel. Maar dat zal nooit groter zijn dan de liefde voor het spel. Er is ook plaats voor romantici. Voetbal is sentiment, dat is een belangrijk onderdeel. Dat is waar mensen die voetbal niet volgen zich ook vaak op verkijken. Sentiment is er nu eenmaal en daar heb je mee om te gaan. Ik houd daarvan, want dat maakt voetbal boeiend, leuk, verrassend en interessant maakt. Dat is ook waarom het onderscheid van andere sporten. Mensen zijn er emotioneel bij betrokken.”