Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Voetbalboeken » Toon Gerbrands – De Succescrisis

Toon Gerbrands – De Succescrisis

De Succescrisis

Toon Gerbrands heeft als algemeen directeur van AZ een zeer goede naam opgebouwd. Om de zoveel jaar heeft hij tevens een boek op de markt gebracht. Ditmaal De Succescrisis, waarin hij ingaat op het oplossen van moeilijke problemen.

Moeiteloos door moeizame jaren

Toon Gerbrands is in het verleden actief geweest als volleybalcoach, waaronder bij het Nederlands herenteam. Inmiddels is hij al elf jaar algemeen directeur van AZ. In die periode is hij uitgegroeid tot één van de beste sportdirecteuren van Nederland. Ondanks een aantal zeer moeilijke periodes bij de Alkmaarse club, zoals het omvallen van de DSB-bank van toenmalig eigenaar en voorzitter Dirk Scheringa, is er in al die jaren een stabiel beleid gevoerd. Het zorgde ervoor dat AZ ondanks de crisisjaren de financiële problemen voor het oog moeiteloos wist op te lossen. Ook werd er in ruim een decennium slechts één trainer ontslagen. Nu schreef hij De Succescrisis

Ontkenningsfase

In het radioprogramma Sportclub 1890 ging Gerbrands dieper in op De Succescrisis. Het boek heeft twee belangrijke kernpunten waarmee je een crisis kunt oplossen. “In de eerste plaats moet je de ontkenningsfase eruit knallen. Gewoon vertellen hoe het in elkaar zit. Daarnaast moet je de onzekerheid managen. Je kunt beter duidelijk en eerlijk het slechte nieuws brengen. Dan kunnen mensen verder en daarmee creatief naar oplossingen zoeken. Juist door onzekerheid kom je namelijk in de problemen. De aanleiding voor het schrijven van het boek De Succescrisis is dat ik zo tien momenten kan benoemen waarbij mijn leven een heel andere koers had kunnen nemen. Het woord crisis wordt de laatste jaren vaak gebruikt. Voor mij is dat meer een omslagpunt.”

Grootste crisis

Gerbrands maakte zelfs zijn grootste crisis mee als coach van de nationale volleybalploeg. “Er kwam een periode van twee jaar waarin de resultaten zogenaamd tegenvielen. We werden vijfde op het EK en WK, terwijl onder Joop Alberda de Olympische titel was gepakt. Er werd dus al overal geschreven dat ik weg moest en ook binnen de ploeg gebeurde er van alles. De toenmalige directeur was naar mij heel helder, er was een proces van vier jaar ingezet en die werd gewoon afgemaakt. Daardoor ben ik nooit ontslagen. Toch was het wel een erg onzekere periode in mijn leven. Mijn kinderen hadden er ook last van, want ze werden op mijn prestaties gewezen.”

buttonoranje

Toon Gerbrands – De Succescrisis

“Er was een beslissend moment. Ik zag mezelf een keer op televisie en toen dacht ik ‘dit ben ik dus niet’. Ik was politiek aan het bedrijven. Toen heb ik besloten om het op mijn eigen manier te doen. Als dat niet goed genoeg is gooien ze er maar uit. Daarna was ik weer de oude. Het ging vervolgens ook weer zoals het moest. Uiteindelijk haalden we ook de Olympische Spelen.”

Prestatieklok

Een opvallend onderwerp dat Toon Gerbrands in De Succescrisis aanhaalt is daarnaast de prestatieklok. “Als je optimaal presteert staat de klok op 5 voor 12. Je hebt voorbeelden in de sport dat een team in stand wordt gehouden, neem als voorbeeld het Nederlands Elftal na het bereiken van de WK-finale in 2010. Tijdens het WK werd er optimaal gepresteerd en dezelfde spelers dachten op een later moment hetzelfde te kunnen neerzetten. Maar je hebt nieuwe energie nodig binnen een groep om de prestatieklok op 5 voor 12 te houden. Je moet jezelf daarom altijd afvragen of je nog wel scherp bent en of het allemaal nog klopt. Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel in de sport, maar je moet een succesvolle en winnende ploeg wel blijven verversen.”