Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Voetbalboeken » Voetbal en Maffia 2 In de lage landen

Voetbal en Maffia 2 In de lage landen

Matchfixing is het afgelopen jaar door het boek Voetbal en Maffia op de kaart gezet door Tom Knipping en Iwan van Duren. Het journalistieke tweetal komt nu met een tweede deel. In Voetbal en Maffia 2 In de Lage Landen wordt het vizier volledig gericht op de misstanden in het Nederlandse voetbal. Matchfixing is hiervan wederom de hoofdmoot, waarbij het duo aantoont dat er ook in Nederland al geruime tijd sprake is van het bewust beïnvloeden van wedstrijden.

Ontluisterende verhalen in deel 1

Voor Tom Knipping en Iwan van Duren begon het allemaal ruim anderhalf jaar geleden. Ajax werd uitgeschakeld in de Champions League doordat Olympique Lyon vanuit het niets met 1-7 bij Dinamo Zagreb won. De wijze waarop die monsterscore op het bord kwam en een verdediger van Zagreb die ook nog opvallend knipoogde naar een haastige Franse spits was voor het duo van Voetbal International reden genoeg om dieper in de materie te duiken. Het leverde ontluisterende verhalen op, verzameld in Voetbal en Maffia ‘We schieten je kapot’. Hierin werd vooral matchfixing in kaart gebracht, wat tot dat moment was afgedaan als een overdreven thema. In het boek bleek wel anders. Er werden Kamervragen gesteld en afgelopen voorjaar kwam hier een rapport van Europol overheen. De Nederlandse overheid is dan ook eindelijk wakker geschrokken en is een onderzoek gestart. Nu verschijnt deel twee, Voetbal en Maffia 2 In de Lage Landen. Dit sportboek zal weer voor opschudding zorgen.

Vizier op Nederland

Waar het eerste boek vooral internationaal gericht was, gaat het tweede boek van Tom Knipping en Iwan van Duren juist over gebeurtenissen in Nederland. In het boek Voetbal en Maffia 2 In de Lage Landen maken de twee schrijvers duidelijk hoe ver matchfixing al verworteld zit in het Nederlandse voetbal. Tom Knipping legde op VI Radio in aanloop naar de publicatie van Voetbal en Maffia 2 In de Lage Landen alvast een aantal onderwerpen bloot. “We brengen meer dan twintig hele rare verhalen van achter de schermen van het voetbal. Matchfixing is de hoofdmoot, maar daarnaast ook rare praktijken rondom makelaars en graaigedrag van allerlei bestuurders.”

button2

Voetbal en Maffia 2 In de Lage Landen

“We zijn onze zoektocht begonnen in Haarlem. Daar lag onder het stof een oude rechtszaak uit de jaren negentig van een drugscrimineel. In die tijd bleek de crimineel al gokkantoren in het buitenland overneemt, grote bedragen verdiend met gokken op de eerste divisie in Nederland en dat hij allemaal spelers uit het betaald voetbal blijkt te kennen. Daarmee zie je de blauwdruk dat de matchfixing die nu aan het licht komt eigenlijk in de jaren negentig al is ingezet. De bewijzen voor matchfixing in Nederland zijn er dus gewoon en dat hebben we in het boek Voetbal en Maffia 2 In de Lage Landen ook proberen aan te tonen.” Bekende drugscriminelen blijken moeiteloos binnen te komen in het betaalde voetbal. De twee schrijvers gaan voor Voetbal en Maffia 2 In de Lage Landen dan ook op stap met belchinezen en ze laten ook zien hoe je in landen als Oeganda en Thailand rijk kunt worden door te wedden op wedstrijden ui de Nederlandse Jupiler League.

Geluidstape over matchfixing

Ook vanuit de Nederlandse politiek komt er nu duidelijk een beweging om matchfixing echt aan te pakken. “We zijn onlangs door twee politici geïnformeerd dat er een geluidtape blijkt te bestaan over matchfixing in Nederland. Dat zijn afgeluisterde telefoongesprekken uit het criminele circuit, die stammen uit 2009. Daar gaat het over omkoping in de Nederlandse Eerste Divisie”, zo besluit Knipping tegenover VI Radio. Naast matchfixing gaat het in Voetbal en Maffia 2 In de Lage Landen ook over het graaigedrag van bestuurders rondom de mogelijke fusie van FC Limburg. Ook wordt de schimmige wereld van de spelersmakelaars belicht, een groepering in het voetbal die er vooral in slagen om veel geld uit de sport weg te sluizen naar hun eigen rekeningen.

VoetbalMaffia