Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Voetbalboeken » Wat een kutvoetbal hè – Maarten Bax

Wat een kutvoetbal hè – Maarten Bax

Wat een kutvoetbal

De dood van Richard Nieuwenhuizen zorgde in december van vorig jaar voor een shock in Nederland. Als vrijwilliger bij het voetbalteam van zijn zoontje – Nieuwenhuizen was grensrechter bij het B-junioren team van Buitenboys tegen Nieuw Sloten – werd de Almeerder in elkaar getrapt. Hij zou later overlijden aan de verwondingen van de trappen tegen zijn hoofd. Maarten Bax schreef een boek over de gebeurtennissen in het jaar na de dood van Nieuwenhuizen, als titel is de laatste zin die hij sprak gekozen  ‘Wat een kutvoetbal hè’.

KNVB gaat over tot actie

In de afgelopen jaren was er al vaker geweld op en rond de amateurvelden. Met de dood van Nieuwenhuizen werd echter een dieptepunt bereikt. De KNVB kwam dan ook direct in actie. Het amateurvoetbal werd voor het eerstvolgende weekend uit het programma gehaald en de bond kondigde maatregelen aan. Vanaf dit seizoen zijn deze dan ook doorgevoerd. Behalve dat er zwaarder wordt gestraft zijn er spelerspassencontroles ingevoerd. Bij Nieuw Sloten bleken namelijk spelertjes mee te doen die helemaal geen lid waren. Ook zijn er bij tijdstraffen ingevoerd. Uit onderzoek blijkt dat de meeste scheidsrechters blij zijn met de maatregelen.

Wat een kutvoetbal hè – Maarten Bax

Ondertussen sleepte de zaak-Nieuwenhuizen zich voort in de rechtbank, waarbij de daders zich opmerkelijk genoeg nog altijd van geen kwaad bewust waren. Het was aanleiding voor Maarten Bax, journalist van Het Parool, om de gebeurtenissen op een rij te zetten. In Wat een kutvoetbal hè neemt hij het afgelopen jaar dan ook door. Nieuwe feiten of nieuws staat er dan ook niet in Wat een kutvoetbal hè, het is vooral een overzichtsboek geworden. Het begint bij de dood van grensrechter Nieuwenhuizen. Daarbij stelt Bax de vraag wat er exact is gebeurd en wat de familie, vrijwilligers van de club en andere betrokkenen hebben doorgemaakt. Hoe kon het in het amateurvoetbal zover komen dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen en wat was de rol van de KNVB voor en na de gebeurtenis.

Geleerd of niet?

Op woensdag 16 oktober heeft Maarten Bax het boek gepresenteerd. Dit gebeurde bij voetbalvereniging Buitenboys. Het eerste exemplaar van Wat een kutvoetbal hè is overhandigd aan Xandra Nieuwenhuizen, de weduwe van Richard. Opvallend is dat Maarten Bax pas in de zomer voor het eerst contact heeft gehad met de familie van Nieuwenhuizen. Daarnaast laat de schrijver meerdere hoofdrolspelers aan het woord, zoals bestuursleden van Buitenboys. Daarnaast ook voormalig scheidsrechter Mario van der Ende en KNVB-voorzitter Michael van Praag. Als slotvraag in het 256 pagina’s tellende boek Wat een kutvoetbal hè wordt gedeponeerd of er echt iets geleerd is van de dood van Nieuwenhuizen, of dat het wachten is op een volgende gewelddadige gebeurtenis met mogelijk een dodelijk slachtoffer. Duidelijk wordt dat in het afgelopen jaar al diverse vergelijkbare situaties hebben voorgedaan.

blauwBol