Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Voetbalboeken » Zuivere Speeltijd – Jaap de Groot

Zuivere Speeltijd – Jaap de Groot

Jaap de Groot heeft zijn periode als sportjournalist op papier gezet, al is Zuivere Speeltijd een sportboek dat ook geschikt is voor een veel breder publiek. De Groot heeft willen aantonen dat voetbal, zijn grote passie, veel meer is dan alleen een spel.  Het werd een manier van leven.

Johan Cruijff

Jaap de Groot is de afgelopen jaren vooral bekend geworden als de chef sport van De Telegraaf. Daarnaast is hij de ghostwriter van de wekelijkse column van Johan Cruijff. Voor Jaap de Groot, zoon van voormalig Ajax-spits Theo de Groot, chef sport werd zwierf hij decennia lang over de sportvelden als sportjournalistiek. Over deze periode heeft Jaap de Groot het sportboek Zuivere Speeltijd, een leven met voetbal, muziek en historie geschreven.

Van voetbal gaan houden

In Sportclub 1890 op Radio Noord-Holland ging de auteur uitgebreid in op zijn boek Zuidvere Speeltijd. “Ik vertel mijn levensverhaal uit de tijd dat ik nog helemaal solo kon opereren als sportjournalist.” Jaap de Groot groeide op in de Verenigde Staten, het startpunt van Zuivere Speeltijd is dan ook het moment dat hij in Nederland aankwam. “Tot mijn tiende was ik opgegroeid met honkbal en vervolgens leerde ik van voetbal te houden. De tweede fase is mijn beginperiode als sportjournalist, waarin ik verschrikkelijk nieuwsgierig was. Ik ging overal op af, waardoor je met veel opvallende gebeurtenissen werd geconfronteerd.”

button2

Zuivere Speeltijd – Jaap de Groot

“En de laatste fase is dat je onderkend dat voetbal soms meer is dan tweeëntwintig man die achter een bal aan rollen. Dat er dwarsverbanden zijn met politiek en andere aspecten van de samenleving zijn. Ik vond het dan ook mooi om het boek af te sluiten om met het afscheid van Aron Winter. Ik heb drie hobby’s: voetbal, muziek en geschiedenis. Voor Aron heb ik het Winterbal in het Concertgebouw georganiseerd, waar we hebben gevoetbald met de Nederlandse opera erbij. Toen viel alles samen, waardoor er een einde van een tijdperk aanbrak.”

Achter de schermen

Jaap de Groot gaat door de drie fases heen met persoonlijke en tevens historische momenten uit de voetbalhistorie. Door zijn rol als journalist kwam hij op bijzondere plaatsen waardoor je als lezer van Zuivere Speeltijd een uniek kijkje achter de schermen krijgt. Als rode draad loopt door het hele boek ook de muziek en historie.