Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Wielerboeken » Amigo – Pedro Horrillo en Nando Boers

Amigo – Pedro Horrillo en Nando Boers

Wat een briefwisseling moest worden over wielrennen werd door een ernstige val veel meer dan dat. Pedro Horrillo was de Spaanse wielrenner die in de Giro d’Italia het ravijn in dook en Nando Boers de Nederlandse journalist. Het werd een project van vier jaar, waaruit nu Amigo van Horrillo en Boers is voortgekomen.

Plan was één jaar

In 2009 begon de briefwisseling tussen de wielrenner (Pedro Horrillo) en journalist (Nando Boers). ,,Het was oorspronkelijk de bedoeling dat we dat één jaar zouden doen”, zo legde Nando Boers uit in het Sportforum op Radio1. ,,Maar halverwege 2009 stortte Pedro Horrillo in een ravijn tijdens de Giro d’Italia. Hij viel daarbij tachtig meter en is vervolgens weer opgekrabbeld. Ik bleef schrijven, hij stuurde antwoorden terug en soms ook lange tijd niet.”

Schrijver in de dop

Pedro Horrillo kroop niet zomaar in de pen. In 1998 debuteerde de wielrenner in het profpeloton, om tot 2009 te blijven rijden voor onder meer Mapei, Quick-Step en Rabobank. In de laatste jaren als renner schreef hij ook een dagelijkse column in El Pais, een Spaanse krant. Hierin bekeek hij het wielrennen van een volledig ander perspectief. Zijn verhalen werden gebundeld en verschenen in Nederland in boekvorm onder de titels Vanaf mijn Zadel en Pelotonpost. Nu is hier Amigo aan toegevoegd.

Amigo – Pedro Horrillo en Nando Boers

In 2009 ging het goed mis. Tijdens een bergetappe in de Giro d’Italia mistte Pedro Horrillo in een afdaling van de Santo Pietro de bocht. Hij viel een ravijn in en kwam pas tachtig meter later tot stilstand. Om deze crash te overleven had de Spanjaard een klein engeltje op zijn schouder nodig. Horrillo werd met een helikopter geëvacueerd en zou pas dagen later uit zijn kunstmatige coma worden gehaald. De Spanjaard zou volledig revalideren, maar terugkeren in het profpeloton zat er niet meer in. Nog geen jaar later kondigde hij zijn wielerpensioen aan.

Verwerking van traumatische gebeurtenis

Er wordt in Amigo van Nando Boers en Pedro Horrillo uitgebreid geschreven over de val en in het bijzonder de verwerking daarvan. Het was namelijk een zeer traumatische gebeurtenis. Eenvoudig was het boekwerk dan ook niet. ,,Pedro Horrillo omschreef het als een zware bevalling en was er nu bij het verschijnen van het sportboek een kindje geboren”, aldus Nando Boers. De Spaanse renner gaat in Amigo dan ook voor het eerst uitgebreid in op de val en de gevolgen daarvan vanaf het moment dat hij onwetend wakker wordt in een ziekenhuis in Bergamo. Een lange revalidatieperiode volgde en de net zo moeilijke keuze om afscheid te nemen van zijn geliefde sport.

button2