Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Wielerboeken » Bloedbroeders – Dolf de Groot en Steven Derix

Bloedbroeders – Dolf de Groot en Steven Derix

In het boek Bloedbroeders wordt het dopinggebruik bij de wielerploeg Rabobank blootgelegd en heeft als ondertitel dan ook ‘De ondergang van de Rabobankploeg’ Tevens komen er opvallende zaken boven tafel in het boekwerk van NRC-journalisten Dolf de Groot en Steven Derix. Zo had de ploeg een speciale bloedmachine en daarnaast zou kopman Michael Boogerd bloedtransfusies krijgen van zijn broer Rini Boogerd. De auteurs van Bloedbroeders willen vooral aantonen dat de leiding van de wielerploeg overal van op de hoogte waren, terwijl tot dusver louter de wielrenners door het stof moesten.

Legendarische zege op La Plagne

Michael Boogerd boekte zijn mooiste zege in de Tour de France van 2002 door de bergetappe naar La Plagne solo af te werken. In de slotklim hield hij Lance Armstrong achter zich. Volgens De Groot en Derix reed Boogerd deze dag op het bloed van zijn broer. Tegenover de NOS deden de auteurs hun verhaal over Bloedbroeders. “We beschrijven in ons boek hoe Michael Boogerd vlak voor de etappe naar La Plagne een bloedtransfusie heeft ondergaan. Dat was niet met zijn eigen bloed, zoals wel vaker het geval is in het wielrennen, maar met het bloed van zijn broer. Rini is naar de Tour gekomen en de transfusie is onder leiding van Geert Leinders uitgevoerd.” Michael Boogerd ontkent zelf dat het niet waar is, maar De Groot en Derix schemeren met twee onafhankelijke bronnen die het verhaal hebben bevestigd.

Bloedmachine

Het is één van de onthullende verhalen die in Bloedbroeders naar boven komt. Zo zou de Rabobank Wielerploeg ook een bloedmachine hebben gehad. De zogenaamde Sysmex XE-2100 was exact hetzelfde apparaat dat de UCI gebruikte om dopingcontroles mee uit te voeren. Hierdoor kon er door de wielerploeg getest worden of de renners van de eigen ploeg niet tegen de lamp zouden lopen. De aanwezigheid van deze machine toont volgens De Groot en Derix aan dat de ploegleiding van Rabobank op de hoogte was van het dopinggebruik van Michael Rasmussen. De Deen werd in 2007 uit de Tour de France gehaald terwijl hij in de gele trui reed.

buttonoranje

Bloedbroeders – De Grot en Derix

“Met één voorbeeld kunnen we in Bloedbroeders aantonen dat er een verband is tussen de renners die gebruiken, in dit geval Rasmussen, en de leiding van de ploeg. Dat doen we door te laten zien dat de ploegleiding van Rabobank een bloedmachine heeft gekocht. De Raboploeg gebruikte de machine niet om de wielrenners te betrappen op doping, maar juist ervoor te zorgen dat ze niet tegen de lamp lopen. Wat we aantonen is dat Rasmussen voor de Tour van 2007 een experiment uitvoert, waarin hij probeert om twee bloedzakken in één keer te nemen. Ploegleider Theo de Rooij moet hier ook van hebben geweten, sterker nog hij heeft de aanschaf van de machine gemeld bij de leiding van de Rabobank.”

Leiding van de Rabobank

De grote vraag die naast het gebruik van doping binnen de ploeg veelvuldig wordt gesteld is hoeveel de leiding van de Rabobank wist. In Bloedbroeders komt naar voren dat de leiding zeker wel vragen heeft gesteld. “Duidelijk is dat er wel vragen zijn gesteld, maar dat er vaak geen antwoorden kwamen. Ook werd de leiding lang niet altijd overal toegelaten. Je kunt je achteraf wel afvragen wat er is gebeurd na de Tour de France van 2007, waarin Rasmussen werd ontslagen. Er volgde een onderzoek, waarin op een aantal vreemde zaken werd gestuit. Zo was er van meerdere renners lange tijd niet duidelijk waar ze verbleven. Deze zaken zijn niet opgeschreven in het eindrapport, maar voorzitter Peter Vogelzang heeft deze gegevens wel gedeeld met de leiding van de bank.” De leiding van de bank nam volgens Bloedbroeders geen maatregelen, terwijl inmiddels volledig duidelijk is geworden dat de leiding van de wielerploeg (De Rooij, Leijnders en Erik Breukink) van alle zaken op de hoogte waren.

button2