Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Wielerboeken » Gepakt – Mart Smeets

Gepakt – Mart Smeets

Gepakt werd Lance Armstrong – officieel – nooit op doping. Toch zorgde zijn bekentenis de afgelopen winter voor een ware explosie in wielerland. Daarbij werden ook de wielerjournalisten hard aangepakt. Mart Smeets, het Nederlandse gezicht van de wielermedia, schreef nu alle stofwolken zijn verdwenen een beschouwing in Gepakt.

Hete wielerwinter

Afgelopen seizoen begon het al te borrelen met verregaande strafrechtelijke onderzoeken naar Lance Armstrong. Tijdens de Tour de France van 2012 werd duidelijk dat diverse oud-ploeggenoten van de zevenvoudig Tour-winnaar belastende verklaringen onder ede hadden afgegeven. Het zou uiteindelijk zorgen voor een bekentenis van de Amerikaan. Lance-gate kreeg een piek tijdens zijn interview, dat in twee delen werd geknopt, bij Oprah Winfrey.

Nederlandse bekentenissen

Waar in veel klassieke wielerlanden het vuurtje na de bekentenis van Armstrong alweer snel doofde was dat in Nederland een ander verhaal. Er werd een klopjacht geopend op de renners die in de jaren 90 en aan het begin van deze eeuw in het peloton reden. Het zorgde voor verhitte discussies, ontkenningen en uiteindelijk bekentenissen. Daarbij zouden Danny Nelissen en Michael Boogerd dit doen via een speciaal ingelast interview dat werd uitgezonden op televisie.

De rol van de journalisten

Opvallend was de rol die de Nederlandse wielerjournalisten kregen toebedeeld. Een aantal, vooral de schrijvende pers, ontvingen bijna een heldenstatus over de wijze waarop ze onderzoek deden naar de dopingperikelen en bekentenissen ontrolden. Daar tegenover werden de journalisten ook aangepakt waarom het massale dopinggebruik nooit eerder aan het licht was gebracht en er een te romantisch beeld van het wielrennen was neergezet. Mart Smeets ving als hoogste boom de meeste wind, want hem op veel kritiek kwam te staan. Zijn overdenkingen heeft hij nu in een sportboek verpakt.

button2

Gepakt – Mart Smeets

Een aantal jaar geleden schreef Smeets al het boek Lange-Factor over de Amerikaanse wielrenner. Door zijn geregelde items met Armstrong werd het dan ook gezien als een ‘vriend’ van de renner. In het boek Gepakt stelt Mart Smeets zichzelf de vragen waar hij mee geconfronteerd werd. Had hij altijd gezwegen over doping? Was hij laf geweest? Had hij kunnen bewijzen dat wielrenners doping hadden gebruikt, terwijl de renners zelf altijd hard ontkenden? En de grootste vraag, kan hij als liefhebber van de wielersport nog wel verder als volger en journalist. Terwijl er blijkbaar zoveel bedrog in de sport omgaat en het maar de vraag is of er na Lange-gate nou echt zo veel is veranderd. Want is er niet een groot verschil tussen gepakt hebben en gepakt worden?

Nieuw wondermiddel of is de sport schoon?

Want wordt er niet al gefluisterd dat er een nieuw wondermiddel is waar sommige wielrenners al twee jaar gebruik van maken? En dit middel zou niet vindbaar zijn voor de dopingautoriteiten? Het doet al bijna denken aan het ‘nieuwe epo’. De antwoorden op al deze vragen geeft Mart Smeets in Gepakt. Het laat behalve een openhartig inkijkje in zijn gedachtegangen ook zien op welk mogelijk kantelpunt de wielersport staat. Of zal er toch niets zijn veranderd? Mart Smeets heeft inmiddels besloten om verder te gaan in de sport, zowel als commentator en vooral als gezichtsbepaler van de Avondetappe, het dagelijkse programma tijdens de Tour de France. Wel legt hij in Gepakt uit wat er in zijn benadering is veranderd, wat hij wel en niet wist of misschien had moeten weten en hoe hij naar de toekomst van de sport kijkt.

SmeetsGepakt