Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Wielerboeken » God of Duivel – Peter Winnen

God of Duivel – Peter Winnen

Peter Winnen God of Duivel

Doping in het wielrennen was de afgelopen winter het grote thema in de sportwereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat oud-renner en schrijver Peter Winnen dit thema heeft gekozen voor zijn nieuwe wielerboek. God of Duivel, alles over doping kijkt terug op ruim een decennium aan spraakmakende dopingverhalen.

Succesvol in Tour de France

Peter Winnen maakte in de zomer van 1980 zijn debuut als profrenner bij IJsboerke en won een jaar later al zijn eerste etappe in de Tour de France. De rit naar de Alphe d’Huez reed hij nog ‘clean’, maar later zou hij net zoals veel andere wielrenners bekennen doping te hebben gebruikt. Het bracht de Nederlander wel vier etappezeges in de Tour de France, waaronder een ploegentijdrit, en in 1983 de derde plaats in het eindklassement. Winnen werd na zijn actieve loopbaan minimaal zo bekend als schrijver. Zowel columns als boeken kwamen van zijn hand, met God of Duivel als laatste exemplaar.

Gezichtshoeken naar de actualiteit en doping

“Het boek gaat over het dopinggebruik in de wielersport. Of misschien is het wel dopingmisbruik. Voor de ene renner is dat een God en voor de ander is het Duivel”, zo legt Peter Winnen de titel God of Duivel uit in het Radio 1-programma De Perstribune. “Het boek bestaat uit een verzameling columns die over een periode van ruim tien jaar geschreven zijn. Daarbij komen dus een groot aantal schandalen bij elkaar. Er wordt iedere keer op een bepaalde wijze op gereflecteerd, bekeken vanuit de actualiteit van dat moment. Op die manier bekijk je vanuit veel verschillende gezichtshoeken naar de actualiteit en doping.”

God of Duivel, alles over doping

Winnen vervolgt: “Je moet eigenlijk een tijdsbalk onder het wielrennen leggen. Iedere generatie had met zijn eigen medicaties te maken. Je kunt stellen dat het vanaf het begin van de jaren negentig totaal geëscaleerd is. Het werd een wapenwedloop. Er kwamen andere medicamenten en methoden ter beschikking. Anderhalve eeuw is er gezocht naar het ultieme middel. Dat is er pas aan het einde van de jaren tachtig ontdekt toen epo op de markt kwam.”

Schone rijder is een zeldzaamheid

In de ogen van Winnen is de schone rijder dan ook een zeldzaamheid. Hij beschrijft in het sportboek ook zijn eigen wielerbestaan. Na wedstrijden werd hij geregeld door de soigneur voorzien van middeltjes om sneller te herstellen. Toch had Peter Winnen ook grenzen. God of Duivel? Bloeddoping was voor hem de duivel. “In de Tour de France van 1984 bediende een Franse ploeg zich van deze methode. Niet zonder succes. Maar het succes had een staartje. De lichamen van de met bloed bezwangerden presteerden als een fantastisch vuurwerk, maar doofden navenant.”