Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Wielerboeken » Onthullend boek Rooks & Theunisse over doping in Tour

Onthullend boek Rooks & Theunisse over doping in Tour

Over de wielercarrières van Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse is donderdag een onthullend boek genaamd Rooks & Theunisse, koniningskoppel ondanks alles verschenen. Spraakmakend is het sportboek van Peter Tetteroo door onder meer de verhalen uit de Tour de France. Als het aan de Tourdirectie had gelegen had Rooks de Tour van 1988 namelijk gewonnen.

Vergaderen in de bosjes

Pedro Delgado werd in die Ronde van Frankrijk positief bevonden op het gebruik van probenecide. In die tijd werd je voor zo’n vergrijp nog niet uit de Tour genomen. Ook Theunisse werd namelijk betrapt met een te hoge testosterongehalte, hij kreeg slechts een tijdstraf van tien minuten. De Tourdirecte wilde echter een ‘schone’ winnaar. Daarom volgde er in de nacht een vergadering in de bosjes. Op hoog diplomatiek niveau werd mede na tussenkomst van de Spaanse koning besloten om Delgado gewoon de Tour te laten winnen.

Rooks sliep

Dit is één van de onthullende verhalen die in het boek over Rooks en Theunisse naar buiten komt. Tetteroo heeft over deze specifieke zaak gesproken met zowat alle hoofdrolspelers, waaronder ook Delgado. De Spanjaard geeft daarin toe dat de Tourdirectie hem verzocht om de ronde vrijwillig te verlaten. Rooks sliep tijdens de vergadering en laat in het sportboek optekenen dat hij pas een paar jaar geleden hoorde wat er werkelijk allemaal was gebeurd.