Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Wielerboeken » Op de Troon – Marianne Vos

Op de Troon – Marianne Vos

Op de Troon - Marianne Vos

Op de Troon geeft een inkijkje in het leven van Marianne Vos. De olympisch en wereldkampioene wielrennen werd voor het oog van de zoomende televisiecamera’s de beste van haar generatie. Schijver Rik Booltink heeft in het sportboek, met als subtitel ‘fietsmalle wielerkoningin’ ook juist de zware weg naar het succes beschreven. Want de vrouw Marianne Vos achter de sporter Marianne Vos was lang niet altijd zo superieur als het er op de fiets vaak uitziet.

Koningin van het wielrennen

Marianne Vos kroonde zichzelf afgelopen jaar definitief als koningin van het wielrennen. De Brabantse werd in één seizoen liefst drie keer de beste van de wereld. In de koude wintermaanden stapte ze al op de fiets om wereldkampioen te worden bij het veldrijden. Dit was al haar vijfde goud op rij. In de zomer kwam het echte succes. Ze won in Londen de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen. Als kers op de taart kwam er in het najaar nog de wereldtitel op de weg bij. Dit kreeg een speciaal tintje doordat het WK in Valkenburg werd afgewerkt. Voor Vos haar eerste gouden plak nadat ze liefst vijf jaar op rij tweede was geworden op het WK. Daarmee staat ze Op de Troon van wielerland.

Verhaal achter succes

De beelden en successen van Vos zijn voor iedere sportvolger wel bekend. Schrijver Rik Booltink is in het wielerboek Op de Troon juist op zoek gegaan naar het verhaal achter de successen van Marianne Vos. In Op de Troon wordt dan ook veel meer ingezoomd op de perioden voor en na de wedstrijden. “Het is een onzettend gepassioneerde sporter, waarbij de fiets centraal staat. Het boek gaat dan ook eigenlijk niet alleen over Marianne maar over haar hele familie”, zo legt Booltink uit aan de NOS. De familie Vos reist altijd en overal mee in een camper. Dat is niet zomaar ontstaan. Halverwege de jaren tachtig werd het aannemersbedrijf van de familie failliet verklaard. Fietsen bleek een prettige afleiding in de moeilijke periode.

 

 

Op de Troon

Behalve de keerzijde van de medaille bij de familie blijkt dat ook bij Vos zelf. Ze gaat in het sportboek Op de Troon openlijk in over haar zeer moeizame aanloop naar de Olympische Spelen. Vos zat namelijk tegen anorexia aan. Ze had haar voeding aangepast om ook bergop beter mee te kunnen. Tegelijkertijd is ze nog harder gaan trainen, waarbij ze zelf beseft dat ze was doorgeslagen

Geliefd bij publiek

Ook wordt er door schijver Rik Booltink gekeken waarom Marianne Vos nou zo geliefd is. Ze is uitgegroeid tot het gezicht van het vrouwenwielrennen. Daarbij is ze meer dan alleen een wereldkampioene. Daar haar uitstraling en openheid naar het publiek zorgt ze voor veel sympathie. Zelf verklaart Vos dat vooral door haar Brabantse nuchterheid. Tegelijkertijd komen de problemen met bijvoorbeeld anorexia weer af vanwege haar eigenwijsheid. Een eigenschap die haar tegelijkertijd ook ver heeft gebracht.