Home » Nieuws over Sportboeken » Nieuws over Wielerboeken » Wielerboeken over 100e Tour de France

Wielerboeken over 100e Tour de France

De Tour de France kent in 2013 haar honderdste editie. Dit magische getal zorgt voor een overdaad aan wielerboeken over de Ronde van Frankrijk. In de meeste gevallen gaat het om een historische terugblik op de 100 versies van de Tour de France. Daarnaast zijn er een aantal zeer originele invalshoeken bedacht. Een overzicht van vijf verschenen wierboeken over de Tour de France:

Le Tour 100Le Tour 100

In Le Tour 100 wordt er teruggekeken op ruim een eeuw wielrennen door Frankrijk aan de hand van de mooiste etappes. Naast routekaarten en foto’s zijn de honderd belangrijkste en mooiste etappes uit de geschiedenis van de Tour de France bij de hand gepakt. Hieraan wordt er door een groep auteurs, Isabel Best, Peter Cossins, Chris Sidwells en Clare Griffith met een speciale blik naar de rittenkoers gekeken.

 

Geschiedenis van Gele Trui Tour de FranceDe Geschiedenis van de Gele Trui

In 1919 deed de gele trui haar intrede en dit mythische kledingstuk is het embleem geworden van de Tour de France. De ‘maillot jaune’ is het tricot waar jacht op wordt gemaakt door alle wielrenners, want één dag in de gele trui geeft je als renner al een heldenstatus voor het leven. In de Geschiedenis van de Gele Trui wordt aan de hand van 101 verhalen, gecombineerd met feiten, anekdotes en statistieken, het ‘leven’ van de leiderstrui van de Tour de France besproken. Het wielerboek is goed opgebouwd met de 256 dragers van de gele trui verdeeld in hoofdstukken. Zo zijn er de winnaars van de Tour de France die de gehele Ronde het tricot dragen, maar er waren ook klassementsleiders die de gele trui niet droegen of alweer na een paar uur moesten afstaan. Ook is er een hoofdstuk opgenomen met de ‘besmette’ gele trui-dragers, waarbij er vooral gewezen wordt naar Lance Armstrong. De Geschiedenis van de Gele Trui is tevens een zeer volledig naslagwerk doordat alle 256-dragers van de gele trui zijn opgesomd, met daarbij een portretje.

Het mysterie van de eerste gele truiHet mysterie van de eerste Gele Trui

Wat voor kracht de gele trui heeft wordt ook maar weer eens duidelijk in Het mysterie van de eerste Gele Trui. De algemene opvatting is dat in 1919 de eerste gele trui is uitgereikt aan Eugène Christophe. Hij kreeg het tricot zodat het publiek de leider kon ontwaren in het grote peloton. Philippe Thys heeft echter altijd een andere lezing gehad over de geschiedenis. Hij blijft beweren dat hij de eerste renner was die al jaren eerder in een gele trui had gereden. Naast dit verhaal duikt Herman Chevrolet in nog meer specifieke verhalen uit de Tour de France-geschiedenis. Zo beschrijft hij een helse etappe door de Pyreneeën en komen er verhalen voorbij over Coppi, Bartali, Anquetil, Merckx, Hinault, Armstrong en Contador. Het zeer goed geschreven werk van Chevrolet is dan ook een aanrader om de echte geur van de Tour de France naar boven te halen.

Thuis voor de TourThuis voor de Tour

De fanatieke Tour de France-liefhebbers rijden iedere zomer naar Frankrijk en nemen hun plaats in op de toppen van de historische bergen. Het gros van de volgers zit echter drie weken thuis voor de buis, want wielrennen blijft nou eenmaal een ideale televisiesport. Monique Huijdink en Anne Spapens zijn hierin gedoken voor Thuis voor de Tour. Het volgen van de Tour is namelijk meer dan alleen de laatste kilometers van een etappe kijken. Het gaat ook om de avondprogramma’s op zowel de NOS als bij de Belgische collega’s, de nostalgie bij Radio Tour de France, het bestuderen van alle klassementen, de dagelijkse routekaart en de liefde voor de achterhoedegevechten. In Thuis voor de Tour worden 21 etappes en twee rustdagen uit de laatste jaren van de Ronde behandeld met afdalingen, massasprints, dopingperikelen en de hongerklop. Het is dan ook een ideaal boek om tijdens de Tour naast je op de bank te hebben liggen en op je gemak iedere dag een hoofdstuk van door te nemen.

Handboek Tour de France 2013Handboek Tour de France 2013

Ben je wel klaar met het verleden en wil jij je volledig laten onderdompelen met de Tour van dit jaar? Daarvoor is Handboek Tour de France 2013 van Michael Boogerd en Maarten Scholten ideaal. In dit compacte naslagwerk hebben de voormalig topwielrenner en schrijver de belangrijkste gegevens voor de Ronde van Frankrijk van dit jaar verzameld. Alle etappes bevatten een uitgebreide voorbeschouwing en de bijzonderheden van het parcours wordt bekeken. Daarnaast zijn er portretjes van de renners, de ploegen en hun historische achtergronden verzameld. Het boek is door het medewerken van Michael Boogerd geen droge kost geworden. Zijn anekdotes, analyses en verhalen zorgen voor een frisse afwisseling met de vaste kost van lijstjes, feiten, statistieken en kaarten.