Home » Onlangs Verschenen Sportboeken

Onlangs Verschenen Sportboeken

Er verschijnen tegenwoordig zoveel sportboeken dat er geen plaats is om allemaal uitgebreid te belichten. Daarom een overzicht van de onlangs verschenen sportboeken:

Glenn HelderHelder, de teloorgang van de vedette Glenn Helder – Bert NederlofVerschenen op 18 maart

Glenn Helder was een geniale voetballer. Hij schopte het met zijn technische capaciteiten tot de top van de voetbalwereld, met onder meer een contract bij Arsenal en het Nederlands Elftal. Zijn grootste probleem was hijzelf. Door eigen onmacht belandde Helder in de goot, om daar maar weer moeilijk uit te krabbelen. Bert Nederlof schreef het levensverhaal van de voetballer op.

Leugens van Lance Juliet MacurDe Leugens van Lance – Juliet MacerVerschenen op 4 maart

Na de voorzichtige dopingbekentenis van Lance Armstrong tegenover Oprah was direct duidelijk dat de zevenvoudig Tour de France-winnaar niet de volledige waarheid had verteld. Dat was dan ook reden genoeg voor Juliet Macer om op onderzoek uit te gaan. De schrijfster van de New York Times dook in het verleden en achterhaalde dat Armstrong vanaf zijn entree in het profwielrennen doping gebruikte.

Voetbalgeschiedenis deel 1Voetbalgeschiedenis, deel 1 – Frans van den NieuwenhofVerschenen op 3 maart

Met het oog op het 125-jarig bestaan van de KNVB heeft auteur Frans van den Nieuwenhof in Voetbal International voor het eerst de complete geschiedenis van het Nederlandse voetbal uitvoerig beschreven. Daarbij is hij helemaal vanaf nul begonnen en is alle originele bronnen langsgegaan. Het zorgt ervoor dat het een uniek drieluik wordt over de voetbalgeschiedenis in Nederland. De meest opmerkelijke clubs, mensen en gebeurtenissen staan centraal in deze reeks van drie boeken. Deel één gaat over de periode van 1889 tot 1920, waarin voetbal nog een elitesport was. Deel twee en drie komen later dit jaar uit.

010 020 over clubliefde010-020 Over clubliefde – Albert Dogger en Bas Van Der WelVerschenen op 1 maart

De verschillen en overeenkomsten tussen de fans van twee voetbalgrootmachten. Verzameling interviews met Ajax- en Feyenoord-fans van het eerste uur, van student tot horecaondernemer en van huisvrouw tot jurist, wat betekent voetbal voor hen en hoe diep is hun clubliefde geworteld, zijn de supporters van beide voetbalclubs wezenlijk anders, of hebben ze in werkelijkheid meer met elkaar gemeen dan wordt gedacht, met tweezijdig bedrukt omslag voor alternatieve titel: 020 – 010. Albert Dogger is historicus en journalist en heeft een voorliefde voor voetbalclub Ajax. Bas van der Wel is fotograaf en Feyenoord-supporter en heeft de voetballiefhebbers uit 010 – 020 op ongekunstelde wijze geportretteerd. Hun verdeeldheid weerhield hen er gelukkig niet van om hun krachten te bundelen en dat resulteerde in een prachtig boek.

John de Wolf boekDe Wolf, John – Jeroen SiebelinkVerschenen op 28 februari

John de Wolf (Schiedam 1962) is een icoon van het Nederlandse voetbal. Als speler van onder meer Sparta, FC Groningen, Feyenoord en Wolverhampton Wanderers groeide hij uit tot een verschijning op de velden. Met Feyenoord behaalde hij drie nationale bekers en werd hij kampioen van Nederland. Zijn ware voetbalerfenis is de onhollandse, meedogenloze stijl en zijn grenzeloze doorzettingsvermogen die hij nu overbrengt op de verdedigers van Sparta. Maar John is veel meer dan voetbal. Dit is het verhaal achter de wolvenogen. Het verhaal over de ontwikkeling van een jongen tot profvoetballer, en van profvoetballer tot bezorgde vader. Nooit eerder was John de Wolf zo openhartig als in deze biografie.

O Louis Hugo Borst CoverO, Louis – Hugo BorstVerschenen op 25 februari

Hugo Borst heeft zich de laatste jaren teruggetrokken uit de dagelijkse sportjournalistiek, dat wil niet zeggen dat hij niet blijft schrijven over voetbal. Eerder kwam hij al met Waarom ik zo van Sparta houd (en Aad de Mos haat) en nu verschijnt O, Louis van de hand van de markante Rotterdammer. In O, Louis waagt hij zich aan een scherpe analyse van onze bondscoach. Wie is de ‘Totale Mens’ Van Gaal? Wie is die weerbarstige, begenadigde admiraal? In dit boek reist Hugo Borst door het land, op zoek naar experts die hem helpen deze eigenzinnige, autoritaire man te duiden. Daarnaast geeft de schrijver openheid over zijn vriendschappelijke relatie én over zijn onfortuinlijke breuk met de succesvolle trainer-coach.

Willem de voetballer coverWillem – De voetballerVerschenen op 20 februari

Op 20 februari wordt Willem van Hanegem 70 jaar. ‘Mijn mooiste verjaardagscadeau is dat iedereen bij Feyenoord weer hetzelfde doel zal dienen: supporters, sponsors, stadion, directies en jeugdopleiding.’ Willem geeft deze woorden extra betekenis door zijn royalties over dit boek te schenken aan de jeugdopleiding van Feyenoord. Het boek ‘WILLEM – de voetballer’ is een dikke pil van ruim 300 blz., waarin Willem aan de hand van honderden groot afgedrukte foto’s nooit gepubliceerde verhalen vertelt. De loopbaan van Willem van Hanegem als speler in het betaald voetbal begon in 1962 en eindigde pas in 1983. Via honderden, vaak exclusieve foto’s is die loopbaan bij Velox, Xerxes, Xerxes/DHC, Feyenoord, AZ’67, Chicago Sting, FC Utrecht, nog eens Feyenoord en ook het Nederlands elftal opnieuw te beleven. Aan de hand van die honderden foto’s laat Willem zijn licht schijnen over soms volkomen onbekende details. Jaap Visser en Matty Verkamman hebben de teksten geschreven.

Novak DjokovicEten om te winnen – Novak DjokovicVerschenen op 18 februari

In Eten om te winnen vertelt Novak Djokovic zijn bijzondere levensverhaal. Hij beschrijft hoe hij het bombardement op Belgrado overleefde en van oorlogskind opgroeide tot ’s werelds beste tennisser. In 2011 won hij bijna alles wat er te winnen viel met tennis. Novak Djokovic is nu een van de grootste tennisspelers aller tijden. Hij onthult dat zijn sportieve overwinningen voor een groot deel te danken zijn aan de verandering van zijn voeding: hij is glutenvrij gaan eten. Mentaal en fysiek voelde hij zich daardoor een stuk beter en kon hij zijn dromen waarmaken. Eten om te winnen bevat een voorwoord van Richard Krajicek. Ook William Davis, de auteur van Broodbuik, schreef een voorwoord. In het boek is een glutenvrij 14-dagendieet, met recepten en praktische tips, opgenomen. Een inspirerend sportvoedingsboek en autobiografie van de beste glutenvrije tennisser ter wereld!

Cees Kick Yoeri van den BuskenCees Kick, de George Best van de Lage Landen – Yoeri van den Busken – Verschenen op 17 februari

Cees Kick had alles mee. Zijn naam, zijn uiterlijk, zijn oetbalcapaciteiten. Een kruising tussen Stanley Matthews en George Best, werd hij genoemd. Technisch volmaakt, maar bij vlagen ook lankmoedig en gevoelig voor de geneugten van het leven. Daardoor laveerde hij tussen alles en niets. ‘Tachtig interlands had hij moeten spelen’, schreef zijn bewonderaar Johan Derksen eens. ‘Het werden er nul.’
Op zeventienjarige leeftijd was hij een van de eerste profs in Amsterdam. In de herfst van zijn leven is de flamboyante aanvaller een vergeten vedette, hunkerend naar erkenning. Geboren voor het geluk, getekend door tragiek. Het levensverhaal van Cees Kick is een fascinerende reis door de tijd, gezien door de ogen van een man die geen blad voor de mond neemt. ‘Mensen zeggen dat ik eigenwijs was. Ze vergeten nog een woord. Ik was extreem eigenwijs.’

Alex FergusonAlex Ferguson – Mijn AutobiografieVerschenen op 29 januari

In Mijn autobiografie vertelt voetbalicoon Sir Alex Ferguson openhartig over zijn carrière als coach van bekende voetbalclubs. Ferguson was jarenlang manager van Manchester United en won twee keer de Champions League. Hij zag Manchester United zich ontwikkelen van een conventionele voetbalclub tot een groot bedrijf. Ferguson heeft altijd mee kunnen gaan met de veranderingen, dankzij zijn visie, energie en teambuilding-capaciteiten op en buiten het veld. Mijn autobiografie van Sir Alex Ferguson is volledig geautoriseerd en bevat veel verhalen over wereldberoemde voetballers, als Beckham en Van Persie. Aan collega-coaches Keane en Mourinho besteedt Ferguson een apart hoofdstuk. Een inspirerende must-read over voetbal, leiderschap en teambuilding!

Sven Kramer Johan BoefSven – Johan Boef Verschenen op 23 januari

Sven Kramer, de schaatser die kwam, zag en overwon. En die bleef overwinnen. Met Sotsji 2014 als ultieme test. In de aanloop naar de Spelen vertelt Johan Boef het verhaal van deze levende sportlegende. Sinds zijn entree op het hoogste niveau in 2005 domineert Sven Kramer de internationale schaatswereld. Hij is een gedreven professional die er keer op keer in slaagt zijn tegenstanders het achterste van zijn ijzers te laten zien. Verliezen is geen optie – Kramer verzamelt schijnbaar achteloos Europees, mondiaal en Olympisch eremetaal. Dat Kramer toch een mens is en geen machine, kan worden afgemeten aan de mindere momenten in zijn loopbaan: merkwaardige blessures door een val van een schommel of trap, en de foute wissel op de tien kilometer tijdens de Spelen van 2010. Maar zoals altijd: Kramer herpakt zich, krabbelt weer op en komt nog sterker terug. Journalist en schaatsexpert Johan Boef verdiept zich in het sportieve mysterie van Sven Kramer. Aan de hand van gesprekken met zijn leraren, coaches, vrienden en concurrenten gaat hij op zoek naar het geheim van Kramers onoverwinnelijkheid, en toont daarbij ook de keerzijde van het leven als ‘Sven the Man’. Een onthullend boek over Nederlands grootste levende sporticoon. Johan Boef is marathonschaatser en werkt als journalist voor EenVandaag. Hij maakte daarnaast reportages voor verschillende internationale media – onder meer over Sven Kramer voor de Amerikaanse televisiezender NBC.

Gareth BaleGareth Bale – De man van 100.000.000 euro – Frank WorrallVerschenen op 15 januari

Gareth Bale. De verlegen jongen uit Wales. Hij beheerste het nieuws de afgelopen zomer. Zou hij werkelijk voor een recordbedrag verkocht worden aan De Koninklijke uit Madrid? Het leek erop dat hij het eeuwige talent zou blijven, maar na vijf onopvallende jaren in Engeland bij Tottenham Hotspur speelde hij zichzelf het zesde jaar in de kijker en met succes. Hij verhuisde voor het absolute recordbedrag van honderd miljoen euro naar het Spaanse Real Madrid. Zoveel aandacht heeft een transfer nog nooit gekregen. Zelfs Geert Wilders stelde Kamervragen over dit bedrag. Intussen zal Bale gewoon doorgaan met wat hij als geen ander zo goed kan: doelpunten maken.

TerranceenfloodlightsTerraces & Floodlights – Verschenen op 28 november

Joris van de Wier is een groundhopper. Zijn passie voor Willem II is de afgelopen tien jaar ook overgewaaid naar Engeland. Hij bezoekt zo veel mogelijk wedstrijden en heeft de ’92’ voltooid. Engeland kent vier profdivisies met daarin 92 clubs. Voor groundhoppers is het een uitdaging om een thuiswedstrijd van alle 92 clubs te bezoeken. Door Port Vale – Wolverhampton Wanderers te bezoeken maakte hij de 92 compleet. Zijn mooiste verhalen gaat Van de Wier bundelen in Terraces & Floodlights, een sportboek met veertig hoofdstukken. Daarin is aandacht voor de elf founder members van de Football League, sfeerverslagen van wedstrijden en de twee hoofdrolclubs uit ‘That Final Day’, Exeter City en Swansea City.

Strijd in het VrouwenpelotonStrijd in het vrouwenpeloton – Marianne Vos en Ellen van Dijk – Verschenen op 18 november

Strijd in het vrouwenpeloton is een uniek wielerboek waarin het vrouwenwielrennen in de spotlights wordt gezet. Jeanine Laudy & Jan Willem Verkiel beschrijven de strijd van één koers, de Giro Donne. Het verhaal leest als een roadmovie, twee verhaallijnen wisselen elkaar af. De ene renster is kopvrouw Marianne Vos, de andere is ‘knecht’ Ellen van Dijk die in de buik van het peloton meerijdt. Deze twee sportvrouwen hebben volledige medewerking gegeven aan de auteurs om hun verhaal op te schrijven. Het voorwoord is van Laurens ten Dam, die zelf ook een fanatieke wielrenner is. Thema’s als gewichtsfixatie, doping, belangen en afzien worden niet ontzien. Beleef de Giro door de ogen van Marianne Vos en Ellen van Dijk en beleef het wielrennen van binnenuit.

Het kan niet waar zijn – Kristen Nygaard – Verschenen op 16 november

Kristen Nygaard is voor het Nederlandse voetbal een legende. Voor AZ is hij zelfs een eeuwige held. Van 1972 tot 1982 loodste de Deen met zijn magische linkerbeen en strategisch overzicht provincieclub AZ naar de top van het Nederlandse en Europese voetbal. In 1994 raakte hij in 1994 in Frankrijk betrokken bij een bizar auto-ongeluk dat hij ternauwernood overleefde. De artsen voorspelden dat hij nooit meer zou kunnen lopen, maar Kristen Nygaard bleef vechten en bleef positief. En deed iedereen versteld staan. In deze biografie vertelt Nygaard voor het eerst zijn even aangrijpende als inspirerende levensverhaal. Ook zijn familie in Denemarken, collega-voetballers, voormalige trainers, stafleden en vrienden van toen en nu komen aan het woord.

Beeschot Beerschot – Karel MichielsVerschenen op 15 november

Beerschot was meer dan 100 jaar de ploeg van ’t stad, als Antwerp het niet was. Op 21 mei 2013 werd de club failliet verklaard en verdwenen de Kielse Ratten (definitief?) uit eerste klasse. En uit het roemruchte Olympisch Stadion. Beerschot is er voor Karel Michiels altijd geweest. Opgegroeid in de schaduw van het stadion heeft hij tussen 1968 en 1978 zowat alle thuiswedstrijden van zijn ploeg gezien, getooid met paarswitte muts en sjaal. Als sportjournalist breidde hij daar later een professioneel vervolg aan: kwam Beerschot om wat voor reden ook in het nieuws, dan was Karel de eerste om er een mooi stuk over te maken. Hij tekende ook voor de biografieën van Rik Coppens en Juan Lozano, twee van de beste voetballers die België ooit gekend heeft en die bij hem om de hoek woonden. In dit boek verweeft journalist en auteur Karel Michiels zijn persoonlijke herinneringen en ervaringen met historische verhalen en anekdotes. Hij richt de schijnwerpers op enkele van de beste spelers en mooiste momenten uit de clubgeschiedenis, maar evenzeer op de soms beschamende dieptepunten. Het resultaat is een liefdevolle ode aan de mooiste voetbalclub van het Kiel en omstreken, ruim een eeuw lang een vaste en kleurrijke waarde in het Belgische voetbal.

LaurenstendamAlles op Tafel – Laurens ten Dam – Robin van der KloorVerschenen op 15 november

“Waar het vroeger stoer was om wielrenner te zijn, schaam ik me nu.” Ook voor profwielrenner Laurens ten Dam zijn het verwarrende tijden. De sport is met de ontmaskering van Lance Armstrong als dopinggebruiker in groot verval geraakt. De coureur van het voormalige Rabobankteam wil met zijn boek ‘Alles op tafel’ laten zien wat het betekent om vandaag de dag als professional op een racefiets te zitten. “Sinds een aantal jaar is de sport veel schoner, maar we worden nu gestraft voor de fouten van een vorige generatie.” Maar is de sport nu wel schoner? En heeft Ten Dam eigenlijk wel altijd volgens de regels gespeeld? En hoe is het vertrouwen onderling in de ploeg, met enkele verdachte ploeggenoten? Zoals altijd in het wielrennen is het antwoord niet zwart-wit. Ten Dam legt in dit boek alles op tafel. Zijn gedurfde mening, zijn bloedwaardes, zijn beruchte trainingsschema’s, zijn kritiek op journalisten en collega’s en zijn vurige wens om geloofwaardig te zijn. Voor hem is dit boek een poging nieuwe fundamenten voor vertrouwen te leggen. Voor de lezer is dit boek een kans om in de huid te kruipen en het lijden te ervaren van een van de beste en kleurrijkste renners die het Nederlandse peloton kent.

LionelMessiLionel MessiVerschenen op 12 november

Lionel Messi is de beste voetballer ter wereld. Hij won al vier gouden ballen. In 2004 maakte de Argentijn zijn debuut voor FC Barcelona en sindsdien behaalt hij overwinning op overwinning. Het kleine voetbalgenie Messi heeft al veel voetbalrecords verbroken en er staan veel prijzen in zijn prijzenkast. Waarom heeft Messi het geschopt tot de wereldtop en andere voetballers met vergelijkbaar talent niet? In deze biografie dringt Guillem Balague, die eerder de bestseller over Pep Guardiola schreef, door tot de kern. Geen enkel ander boek kan dat claimen. Hij voerde vele gesprekken met Messi’s familie, vrienden en collega’s. Het boek bevat een voorwoord van een bekende voetballer en een katern vol foto’s. Een onmisbare aanwinst als je alles wilt weten over Lionel Messi!

Voetbalmysteries – Guido DerksenVerschenen op 9 november

Talloze kranten, tijdschriften en websites worden volgeschreven over voetbal en miljoenen liefhebbers volgen elke beweging van de bal. Toch bestaan er nog allerlei mysteries in de populairste sport ter wereld. Schrijver en journalist Guido Derksen neemt een aantal van deze voetbalraadsels onder de loop, waaronder: Het fenomeen angstgegner; Hoe zat het écht met dat zwembad in 1974?; Kuipvrees: feit of fictie?; Eendagsvliegen in de spits; Voetbal een aardstralen. In dit boek worden raadsels zoals deze opgelost, maar er zijn ook mysteries die bij nadere beschouwing steeds raadselachtiger worden. Gelukkig maar, want voetbal zonder geheimen is als bier zonder alcohol: smaakt nergens naar.

AndereTijdenSportWintereditieAndere Tijden Sport WintereditieVerschenen op 8 november

Andere Tijden Sport is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip en een instituut. Het programma krijgt het keer op keer voor elkaar om verrassende en onbekende achtergrondverhalen bij bijzondere sportgebeurtenissen uit de geschiedenis te laten zien. In deze wintereditie van Andere Tijden Sport zijn de beste en boeiendste verhalen bij elkaar gezet. Van de gouden medailles van Yvonne van Gennip in 1988 en de gouden race van Gerard van Velde in 2002 tot Henk van der Grift: de eerste schaatskampioen in 1961. Dit boek brengt het verleden tot leven.

FernandoRicksenFernando Ricksen – VechtlustVerschenen op 2 november

Twaalfvoudig international Fernando Ricksen was een vechter. Niet alleen op het veld, waar hij als speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint Petersburg geen duel schuwde en bij menig knokpartij betrokken was, maar ook buiten het veld waar hij jarenlang tegen vooroordelen, verleidingen en verleidingen en verslavingen vocht. Het werd bijna zijn ondergang, zeker in het knotsgekke Schotland en het corrupte Rusland, waar de Limburger nauwelijks raad wist met zijn overmatig drankgebruik en extreem wangedrag. In Vechtlust, zijn geautoriseerde biografie geschreven door Vincent de Vries, vertelt Ricksen niet alleen voor het eerst uitgebreid over zijn moeilijke tijd, maar ook over hoe hij zich terugknokte tot een gewaardeerd voetballer, een beter persoon en vooral een goede vader.

Het is een jongensdroom. De baas zijn van je eigen voetbalclub. En dan al helemaal in de Engelse Premier League. Het is John van Zweden overkomen. De Hagenaar werd mede-eigenaar van Swansea City toen de club bijna op omvallen stond. Swansea bleef in de Second Division en wist vervolgens drie keer te promoveren. Afgelopen seizoen won de club zelfs de League Cup. De behangkoning in de Premier League vertelt het bijzondere levensverhaal van John van Zweden.

Johan Derksen – MandekkerVerschenen op 24 oktober

Johan Derksen is al jaren de notoire querulant binnen de voetbalwereld. Hij schrijft al een jaar of dertig een venijnige column in Voetbal International en is de niet meer weg te denken commentator in het gelijknamige televisieprogramma. Hij houdt van voetbal, maar stoort zich aan zelfingenomen trainers, ijdele beleidsbepalers en jeugdige voetbalmiljonairs zonder zelfkritiek. Hij houdt de voetballerij wakker en legt wekelijks zijn vinger op de zere plek. Mandekker is een gebundelde verzameling columns van een auteur met een schat aan ervaring die niemand spaart.

VanLetlandtotdeLangeleegteVan Letland tot de Langeleegte – Tom Bodde – Verschenen op 21 oktober

Wars van commerciële topclubs, galmende arena’s en geregisseerde sfeer zwerft romanticus Tom Bodde al twintig jaar door Europa op zoek naar authentieke stadioncultuur: antieke tribunes, supporters in de hekken, onvoorwaardelijke clubliefde en diep gewortelde rivaliteit. In dit boek verklaart de voetbalavonturier zijn liefde aan volksclub Union Berlin en het nietige Meteor Praha. Bodde beschrijft hoe hij cultheld Antonin Panenka tegen het lijf loopt, hij getuige is van de bewogen comeback van Edgar Davids, en in de miezerregen geniet van de ultieme FA Cup-ambiance. Ook is hij aanwezig bij een duel op de Anatolische hoogvlakte, waarbij de hysterische coach een toe-schouwer knock-out slaat. Hij bivakkeert tussen stomdron-ken Poolse fans en de ultra’s van Fiorentina, mijmert over de kolossale spits van Northampton Town, en is lyrisch over de sprookjesachtige setting van Estádio do Restelo.

Dennis Bergkamp BiografieDennis Bergkamp de Biografie – Jaap VisserVerschenen op 18 oktober

Eindelijk, Dennis Bergkamp praat, honderduit, over zijn gelukkige jeugd in Amsterdam-West, zijn relatie met Johan Cruijff, Louis van Gaal en Arsène Wenger, over zijn gloriejaren bij Ajax en Arsenal, de mislukkingen met het Nederlands elftal, de crisis bij Inter, over vliegangst, de felle machtsstrijd en de Nieuwe Orde bij Ajax, over het maken van wonderschone goals en de wiskundige zekerheid dat een stiffie een grotere trefkans biedt dan een droge knal. En over de boot van Maradona.

Schaatsen2013Jaarboek Schaatsen 2013Verschenen op 16 oktober

‘Jaarboek Schaatsen 2013 brengt het internationale schaatsseizoen 2012/2013 maand voor maand in beeld en blikt vooruit op het seizoen 2013/2014 met als speciale highlight de aankomende Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji in februari 2014. Met de vele kleurenfoto’s beleven we opnieuw de successen van onder anderen Sven Kramer en Ireen Wüst van het afgelopen seizoen en zien we hoe de Nederlandse ploegen zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. Behalve de wedstrijden van de ISU schaatskalender besteedt dit jaarboek ook aandacht aan andere schaatsdisciplines, waaronder shorttrack, kunstrijden en marathonschaatsen. Tot slot is er een overzicht van de belangrijkste uitslagen van het voorbije seizoen en is de wedstrijdkalender van het komend seizoen opgenomen. Kortom: een onmisbaar naslagwerk voor elke schaatsliefhebber.

Wat een kutvoetbalWat een kutvoetbal hè – Maarten BaxVerschenen op 16 oktober

“Wat een kutvoetbal, hè?” Dat waren de laatste woorden van Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter die zijn belangeloze inzet voor zijn favoriete sport met de dood moest bekopen. Heel Nederland is na dit vreselijke incident in rep en roer.

Bij de KNVB resulteerde de gebeurtenissen voor ingrijpende veranderingen in de regels. Maar is er een jaar later ook daadwerkelijk veel veranderd? Maarten Bax volgde de gebeurtenissen een jaar lang en heeft zijn bevindingen verwerkt in het boek Wat een kutvoetbal hè.

Theo Bos Het is zoals het isHet is zoals het is – Marcel van RoosmalenVerschenen op 8 oktober

Theo Bos overleed op 23 februari van dit jaar. Mister Vitesse speelde van 1983 tot 1998 voor de Arnhemse club en werd later ook trainer van Vitesse. Vorig jaar moest hij echter een stap terug doen als toenmalig trainer FC Dordrecht. Bij Bos was kanker geconstateerd, waaraan hij een jaar later op 47-jarige leeftijd zou overlijden. Eén van zijn laatste wensen was dat Marcel van Roosmalen, die eerder al tragi-komische boeken heeft geschreven over Vitesse, zijn laatste jaar op papier zou zetten. Het boek heeft de titel ‘Het is zoals het is’ gekregen. Het geeft typisch weer op welke manier Bos in het leven stond.

Gerrie Muhren – Mijn LevenVerschenen op 27 september

Vanaf de jaren zestig staat Volendam bekend om muziek en voetbal. Exponent van die generatie is Gerrie Mühren, die tot voor kort nog een balletje hooghield terwijl hij boodschappen deed, trapliep en zich douchte. Met Ajax won de stilist drie keer de Europa Cup I. Tien keer haalde hij het Nederlands elftal. Wie herinnert zich niet de vernedering van Real Madrid in 1973, toen Mühren in een uitverkocht Bernabéu stoïcijns met de bal begon te jongleren. In het boek Mijn Leven, geschreven door Klaas Mühren, kijkt hij terug op zijn rijke voetballoopbaan en haalt hij herinneringen op aan het intieme Volendam van zijn jeugd.

Sportlegendes2Sportlegendes 2 Verschenen op 23 september

Vorig jaar verscheen onder aanvoering van Ad van Limpt en Jan Luitzen het boek Sportlegendes. Hierin waren verhalen gebundeld over Nederlandse sporthelden die alweer in de vergetelheid waren beland. Het boek werd zo goed ontvangen dat er Sportlegendes 2 verschijnt. Gerenommeerde sportjournalisten gaan op zoek naar de drijfveren van legendarische sporters. Waar haalden zij hun motivatie vandaan? Wat hadden ze ervoor over om de absolute top te halen? Hoe talentvol waren ze in vergelijking met hun concurrentie? Hoe zoet smaakte de overwinning? Zo staan er verhalen in over Rini van Bracht, Nelli Cooman en Maus Gatsonides, geschreven door Renate Verhoofstad, Edwin Winkels, Cees Labeur, Koen Vergeer, Arthur van den Boogaard, Marnix Koolhaas, Erik Brouwer, Kees Sluys, Kees Jongkind, Leo Verheul, Nando Boers en Wiep Idzenga.

SmeetsenWuytsSmeets en WuytsVerschenen op 19 september

50 jaar liefde voor de wielersport in een aanstekelijk boek van twee tv-boegbeelden. Geen grotere heren op het gebied van de wielerjournalistiek dan Mart Smeets en Michel Wuyts. De ene is het wielerboegbeeld van de NOS, de andere van de VRT, de absolute top in hun vak, geboren vertellers. Smeets & Wuyts werden door auteur Christophe Vandegoor (wielerjournalist VRT-radio) uitgedaagd om de twintig beste Nederlandse en Belgische coureurs van de afgelopen vijftig jaar te becommentari‘ren: van Zoetemelk tot Merckx, van Kuiper tot Museeuw en van Boogerd tot Boonen. Het resultaat is een buitengewoon boeiend boek met scherpe analyses, heerlijke anekdotes en verrassende feiten. Nooit werd het topwielrennen in Nederland en België treffender en met meer expertise doorgelicht.

Jan Boskamp Geen GezeikJohan Boskamp – Geen Gezeik – Verschenen op 7 september

In de afgelopen jaren heeft Johan Boskamp een nieuwe status verworven in Nederland. De voormalig speler van Feyenoord was uit beeld geraken door zijn trainerscarrière. Vooral in België bij onder meer Anderlecht hij zijn sporen verdiend. Toen hij plaats ging nemen bij Voetbal International veranderde er veel. Wim de Bock schreef eerder al een biografie over Boskamp en er komt nu door VI Boeken een vernieuwde versie voor de Nederlandse markt.

PSV100JaarPSV 100 jaar Verschenen op 31 augustus

Iedere club in de Eredivisie krijgt van Uitgeverij Kick een zogenaamde stoeptegel. Een levensgroot en dik boekwerk over de geschiedenis van de club. PSV vierde op 31 augustus het honderdjarig bestaan van de club. PSV 100 jaar kwam dan ook uit. Alle hoogtepunten komen voorbij in deze met 1.000 foto’s geïllustreerde ‘Bijbel van PSV’. Alle wedstrijden, alle spelers en alle doelpunten zijn in een up-to-date bijgewerkte bijlage schitterend op een rij gezet. Historische wedstrijden passeren de revue en de grootste spelers krijgen in woord en beeld een ereplaats. Van Sjef van Run tot Mark van Bommel, van Coen Dillen tot Ruud van Nistelrooij, van Jan van Beveren tot Romario, van Willy van der Kuijlen tot Ronaldo. Auteurs: Hugo Borst, Jacques Hendriks, Kees Jansma, Henk Mees, Sjoerd Mossou, Lex Muller, Chris van Nijnatten, Frans van Schoonderwalt, Anton Slotboom, Iwan Tol, Martin van Tuijl, Matty Verkamman, Rob van der Zanden.

HardewaarheidBadrBadr – Jens Olde KalterVerschenen in augustus

Geen vechter was ooit tegelijkertijd zo geliefd en zo gehaat. Badr is het verhaal van Badr Hari, een Marokkaanse volksjongen uit een van de schotelwijken van Amsterdam. Een jongen die uitgroeide tot een nationale bekendheid dankzij twee verdiensten: onbeteugelde vechtlust en een grote aantrekkingskracht op vrouwen. Hij zou als kickbokser nooit zo bekend zijn geworden als hij niet was opgevallen door zijn meedogenloze optreden in de ring en ook daarbuiten. Door die beruchtheid werd zijn relatie met een blonde icoon uit de voetbalwereld bijna wereldnieuws. Zeker wereldnieuws in Nederland. Aan de hand van tientallen gesprekken met kennissen, kenners, collega’s en ooggetuigen schetst Jens Olde Kalter een opzienbarend portret over de meest controversiële vechter ter wereld. Waar de recherche ophield, ging Olde Kalter verder; dit boek bevat dan ook vele nieuwe, soms schokkende, onthullingen.

ChrisFroomeChris Froome Biografie – David SharpVerschenen op 5 augustus

In 2012 werd Chris Froome, als helper van Wiggins, nog tweede in de Tour de France terwijl hij misschien eigenlijk zelf had kunnen winnen. Hij was de beste klimmer. In 2013 werd Froome de eerste in Afrika geboren renner die de gele trui won. Froomes weg naar Tourwinst, via de stoffige wegen in Kenia’s natuurreservaten, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Hij werd geboren in Nairobi uit Britse ouders en studeerde in Zuid-Afrika. Hij gaf zijn studie op voor een wieleravontuur in Europa, zonder enige kennis van de ‘wielercultuur’ of van tactiek. Toch lukte het hem een contract te krijgen bij Sky en, schijnbaar vanuit het niets, een van de grote wielerkampioenen te worden. Dopingvrij naar eigen zeggen. Dit boek vertelt het verhaal van de opmerkelijke opkomst van de Tourwinnaar 2013, geschreven door sportjournalist David Sharp. Chris Froome; zijn opmerkelijke opkomst is het bijzondere verhaal van een echte doorzetter!