Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Hard Gras 87 – De Zaak Cruijff

Hard Gras 87 – De Zaak Cruijff

Hard Gras 87 Zaak Cruijff

Hard Gras 87 is een extra dubbeldik nummer. Tien grote verhalen worden aangevoerd door De Zaak Cruijff. Ook komt het fenomeen René van der Gijp voorbij, wederom op fascinerende wijze geschreven door Michel van Egmond. Hars Gras 87 is dan ook een heerlijk nummer voor de Kerstperiode.

Rode kaart voor Johan Cruijff

Het hoofdverhaal in Hard Gras 87 gaat over Johan Cruijff. Waar je van de beste voetballer van Nederland vooral een rits positieve records zou verwachten is dat voor Cruijff bij het Nederlands Elftal wat anders. Hij kreeg in 1966 tegen Tsjecho-Slowakije als allereerste oranjespeler de eerste rode kaart gepresenteerd. Hij zou de Oost-Duitse scheidsrechter Rudi Glöckner een klap hebben gegeven.

Langste schorsing ooit

Behalve dit feit heeft Johan Cruijff door dit incident nog een record staan: de langste schorsing ooit van een Nederlands international. Cruijff werd voor liefst een jaar geschorst, welke uiteindelijk werd teruggebracht naar zeven maanden. Martin van Neck dook in dit dossier en liep alle stappen na in De Zaak Cruijff. Zowel rondom de wedstrijd, de unieke en geïmproviseerde rechtszaak van de KNVB en de verdere afwikkeling. Het brengt ook aan het licht dat Cruijff’s werkgever Ajax de straf eigenlijk niet zo heel erg vond.

Hard Gras 87 Zaak Cruijff Gijphype

Hard Gras 87 – De Gijphype

Een ander opmerkelijk verhaal in Hard Gras 87 komt uit de pen van Michel van Egmond. Van Egmond staat inmiddels bekend als ‘de schrijver van’. Het boek Gijp over René van der Gijp sloeg dit jaar als een bom in en werd ruim 250.000 keer verkocht. Van Egmond beschrijft op zijn bekende wijze hoe hij het afgelopen jaar heeft beleefd. Vanuit het niets kwam er een vloedgolf van aandacht over hem heen, terwijl de hoofdpersoon (Van der Gijp) zo rustig als altijd bleef. Michel van Egmond beschrijft op zijn eigen wijze signeersessies, uitzendingen van de Wereld Draait Door, gasten bij VI Oranje en de verzoeken die hij opeens van lang vergeten vrienden kreeg. De Gijphype via de ogen van Van Egmond.

Jip Bartels

In het extra dubbeldikke Kerstnummer van Hard Gras staan tevens verhalen over onder meer Jip Bartels, Osama Rashid en Juan Lozano. Bartels was het grote talent van Ajax en drie jaar geleden leek een snelle doorbraak bij de Amsterdammers op handen. Hij was topscorer bij Ajax en droeg het shirt van Oranje. Toch is hij nu als negentienjarige jongen voetballer af. Zijn knieën werkten niet langer mee en Bartels zit in de studiebanken. Janneke van der Horst beschreef de abrupte gestopte loopbaan van Bartels. Het verhaal van Lozano gaat over zijn vermorzelde been, dat geopereerd werd door orthopeed Marc Martens. Dezelfde man die de enkel van Marco van Basten tot treurnis wist te behandelen. Osama Rashid speelt wekelijks op de Nederlandse velden voor Excelsior Maassluis. De Irakees is echter ook international van zijn land. Het is dus goed mogelijk dat de speler van de Zaterdag Hoofdklasse-club over twee jaar in actie komt op het wereldkampioenschap in Brazilië. Alles bij elkaar is Hard Gras 87 mooi leesvoer voor de voetballiefhebber onder de Kerstboom