Home » Recensies Sportboeken » Recensies Voetbalboeken » Houwaart, De Mos, Boskamp

Houwaart, De Mos, Boskamp

Houwaart, De Mos, Boskamp

Houwaart, De Mos, Boskamp wordt met een vertraging van een paar maanden ook in Nederland uitgegeven door Voetbal International. In België kwam het sportboek eind 2012 uit en het was direct een doorslaand succes. Het voetbalboek van de drie Nederlandse trainers Houwaart, De Mos, Boskamp over het Belgische voetbal én het voetbal in zijn algemeenheid kan nu ook in Nederland los.

Het boek Houwaart, De Mos, Boskamp staat bol van de hilarische anekdotes en nooit eerder gepubliceerde verhalen. Wim de Bock bracht de drie trainers aan tafel. In een gezellig restaurant in Brussel gingen de Nederlanders onder het genot van een hapje en een drankje in gesprek over het heden en vooral het verleden. De mooiste verhalen uit hun periode als voetballers en vooral als trainers in België kwamen naar boven. Zeker voor Belgische begrippen zijn de drie Nederlanders geen mensen die een blad voor de mond nemen. Het boek Houwaart, De Mos, Boskamp geeft dan ook een ongekend inkijkje in het Belgische voetbal.

Henk Houwaart

Henk Houwaart is in Nederland misschien het minst bekend van het drietal. De in Den Haag geboren voetballer maakte vooral furore bij Club Brugge. Na zijn actieve loopbaan werd hij trainer en ook toen werkte hij vooral in België. Zowat iedere club in de hoogste afdeling heeft hij wel onder zijn hoede gehad. In tegenstelling tot De Mos en Boskamp is Houwaart nog altijd in functie. Hij traint momenteel FC Knokke in de tweede provinciale.

Sjoerd Mossou Kamp Cruijff

Voetbal International

Jan Boskamp was in Nederland misschien wat in vergetelheid geraakt, daar kwam drie jaar geleden in snel tempo verandering in. Boskamp nam plaats bij Voetbal International en binnen een paar uitzendingen was hij niet meer weg te denken naar René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee. Vooral zijn voorliefde voor Feyenoord laat hij graag gelden en Van der Gijp kreeg meer dan eens een flinke beuk te verwerken als hij de prestaties van Feyenoord kritisch benaderd. Ook Aad de Mos schuift geregeld aan bij Voetbal International. Daarnaast is hij geregeld in de media te vinden, niet in de miste plaats vanwege zijn actieve twitteren via @Aad300.

Houwaart, De Mos, Boskamp

Afgelopen najaar werd het boek al gepresenteerd in België. Het leverde onder meer de volgende reportage op:

Belgisch voetbal

Houwaart, De Mos, Boskamp, drie van origine Nederlanders die in België furore hebben gemaakt. De Mos woont nog in Eindhoven, de andere twee zijn bij onze zuiderburen blijven wonen. Het drietal heeft veel ervaring, affiniteit met België een scherpe tong en bovenal veel voetbalverstand. Wim de Bock zette zoals gezegd het trio bij elkaar aan tafel om over het Belgische voetbal te praten. Het leverde verhalen op die nog nooit eerder zijn gepubliceerd, hilarische anekdotes en kritische beschouwingen. Uit het verleden wordt naar hoogtepunten gekeken zoals het wereldkampioenschap voetbal van 1986 in Mexico, maar ook vooruit gekeken naar de hoop op Belgisch succes tijdens het aanstaande wereldkampioenschap in 2014 in Brazilië. Het voetbalboek is ook voor Nederlandse voetballiefhebbers zeer goed leesbare kost. Houwaart, De Mos, Boskamp gaat ook over het voetbal van dit moment, zoals het genot dat de heren hebben van Messi en FC Barcelona.